ΔΥΠΑ – ΣΘΕΒ: Ενημερωτικές δράσεις για την εξεύρεση εργατικών χεριών

Nα ληφθούν όσο το δυνατόν πιο εύστοχα μέτρα για την ενίσχυση εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ζήτησαν αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από τους τρεις υποδιοικητές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Γιάννα Χορμόβα, Γιώργο Καραχάλιο και Βασίλη Γεωργιάδη, με τους οποίους συναντήθηκαν στη Λάρισα.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Στις προτάσεις των τοπικών φορέων κυριάρχησαν τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που πρέπει να είναι προσαρμοσμένα τόσο στα νέα δεδομένα της Θεσσαλίας, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των καταστροφών, όσο και στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, υποστήριξε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες οι επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν πληγεί και πρότεινε να επιδοτηθούν στο 100% οι θέσεις εργασίας για την επόμενη πενταετία. Εξήγησε πως καλό θα είναι η τεχνική εκπαίδευση να στραφεί σε ειδικότητες που είναι επίκαιρες και τις ζητάει η αγορά, όπως τα φωτοβολταϊκά, η ηλεκτροκίνηση και η κυβερνοασφάλεια.

Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υποστήριξε πως οι λέξεις-κλειδιά για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας που σχετίζονται με τη ΔΥΠΑ είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση, ενώ η κλιματική αλλαγή χρειάζεται και καινούργιες τεχνολογίες.

Ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, είπε πως η υποστελέχωση είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος, ενώ χαρακτήρισε ως ανάσα το πρόγραμμα για τους ανθρώπους ηλικίας 55-67 ετών.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, μίλησε για προγράμματα κατάρτισης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης προγράμματος ενίσχυσης για συνέχιση της εργασίας μετά την εκπαίδευση. Στόχος ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι να μπορούν οι επιχειρήσεις να διατηρούν το προσωπικό τους.

Ο υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος, δεσμεύθηκε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί ένα πακέτο προγραμμάτων ειδικά για τη Θεσσαλία που θα έχει ως στόχο την ανάκαμψή της.

Στις προτάσεις των τοπικών φορέων κυριάρχησαν τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα της Θεσσαλίας, τα οποία δημιουργήθηκαν εξαιτίας των καταστροφών.