Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

EBIC: Θετικές οι προοπτικές για τους βιοδιεγέρτες

05/09/2023
2' διάβασμα
ebic-thetikes-oi-prooptikes-gia-tous-viodiegertes-300396

Mε πρόσφατη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοδιεγερτών (EBIC) χαρακτηρίζει θετικό το επερχόμενο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία της υγείας του εδάφους, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τον Μάρτιο του 2024. Στη συνέχεια, εξηγεί με ποιον τρόπο οι βιοδιεγέρτες θα συμβάλουν στην αξιοποίηση αυτού του πλαισίου προς όφελος των αγροτών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τον Ιούλιο του 2023 δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την παρακολούθηση και την ανθεκτικότητα του εδάφους. Η προτεινόμενη νομοθεσία δημιουργεί ευκαιρίες για τους φυτικούς βιοδιεγέρτες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγεία του εδάφους ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, μειώνοντας τις απώλειες θρεπτικών ουσιών και βελτιώνοντας τη δομή του εδάφους.

Ο απώτερος στόχος της προτεινόμενης οδηγίας είναι να έχει όλα τα εδάφη της ΕΕ σε υγιή κατάσταση έως το 2050, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση. Τα κράτη-μέλη θα κληθούν πρώτα να παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την υγεία όλων των εδαφών στην επικράτειά τους, συλλέγοντας δεδομένα για ανάλυση σε επίπεδο ΕΕ. Στη συνέχεια, η οδηγία θα επικαιροποιηθεί εντός των επόμενων έξι ετών για να τεθούν πιο συγκεκριμένες, υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση της αναγέννησης των μη υγειών εδαφών.

Καθώς οι βιοδιεγέρτες συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, ελπίζεται ότι οι ιδιοκτήτες γης και οι διαχειριστές θα ενθαρρυνθούν να τους συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους για την αναγέννηση του εδάφους.

Η νέα νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες και σε άλλους ιδιοκτήτες γης να εφαρμόσουν τις καταλληλότερες μεθόδους επεξεργασίας και θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη γονιμότητα και τις αποδόσεις του εδάφους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση νερού και θρεπτικών ουσιών».

Το 2024 η πιθανή εφαρμογή και αξιοποίηση του πλαισίου

Η πρόταση για τη νέα οδηγία είναι ανοιχτή σε δημόσια διαβούλευση έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Είναι πιθανό ότι η Οδηγία θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η οδηγία θα πρέπει στη συνέχεια να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία έως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.