ΕΔΟΚ: Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του γύρου ως ΠΓΕ

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό τομέα του κρέατος αποτελεί η ολοκλήρωση του φακέλου, που θα κατατεθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την αναγνώριση του γύρου και από τα 4 είδη κρέατος ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), με τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Λευτέρης Γίτσας, «η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την καθοριστική αρωγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, είναι πολλά υποσχόμενη, τόσο για την τύχη του Φακέλου για το Γύρο ως ΠΓΕ, όσο και για το μέλλον του Τομέα του Κρέατος.

Είναι πολύ σημαντικό ότι τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, έγινε η στρατηγική επιλογή να πιστοποιηθεί ο Γύρος ως ΠΓΕ και όχι ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), γεγονός που θα έχει θετική επίδραση σε όλη την αλυσίδα του κρέατος αλλά και την οικονομία της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους επιστήμονες που εκπροσώπησαν την ΕΔΟΚ, συμβάλλοντας στην κατάρτιση των φακέλων, τον κτηνίατρο και μικροβιολόγο τροφίμων κ. Κασαλιά Νικόλαο και τον γεωπόνο επιστήμονα τροφίμων MSc και συγγραφέα, κ. Τσιάπο Σπύρο. Μάλιστα η συμβολή του κ. Τσιάπου  ήταν σημαντική για την καταγραφή των ιστορικών στοιχείων που συνηγορούν στην ελληνικότητα του προϊόντος».

Η αισιοδοξία για την έκβαση του ελληνικού αιτήματος σχετικά με την αναγνώριση του Γύρου ήταν έκδηλη και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΔΟΚ, της Βιομηχανίας Κρέατος και των Χοιροτρόφων. Όπως τόνισε η ΥφΑΑΤ, «Έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων σε ιστορικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, γεγονός, που μας επιτρέπει να είμαστε ρεαλιστικά, συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχουμε τα όπλα για να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ένα νέο, μεγάλο παράθυρο ευκαιριών και προκλήσεων για την ελληνική κτηνοτροφία και την βιομηχανία κρέατος». Η κα Αραμπατζή επεσήμανε εξάλλου, ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας), θα προβλέπεται ειδική σήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ.

Στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται  το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Γίτσας περιλαμβάνεται ο Γύρος που παρασκευάζεται από όλα τα κρέατα, δηλαδή χοιρινό,  κοτόπουλο, μοσχάρι και αιγοπρόβειο. 

Η κα. Αραμπατζή από την πλευρά της, επαναβεβαίωσε με την ευκαιρία, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα στηρίξει αποφασιστικά και ενεργά την προσπάθεια για την κατοχύρωση αυτού του σημαντικού προϊόντος και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια ανηφορική διαδρομή για να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως μοναδική χώρα παραγωγής και προέλευσης του Γύρου. Έχουμε όμως, την ιστορική και τεχνική τεκμηρίωση και κυρίως την βούληση, που ενδυναμώνεται από την ενότητα, να πετύχουμε.»

Στη συνάντηση, πέραν του προέδρου της ΕΔΟΚ, κ. Γίτσα, έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, κ. Στέλιος Σκαρίμπας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας και  η Προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Σοφία Μανανά.