ΕΕ: Πιέσεις από κράτη-μέλη για επικαιροποιημένα στοιχεία επιπτώσεων, λόγω μείωσης των φυτοπροστατευτικών

«Υπό συζήτηση» είναι ο στόχος της μείωσης χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 50%, δήλωσε πρόσφατα η επίτροπος για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, χωρίς όμως να είναι επιθυμητή από την ίδια οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου φυτοπροστασίας στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των κρατών-μελών έχει ζητήσει μια νέα, επικαιροποιημένη μελέτη επιπτώσεων, πριν η μείωση αυτή τεθεί σε ισχύ. Πάντως, η κα Κυριακίδου επέδειξε κατανόηση ως προς το ζήτημα κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Αν και επισήμανε για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία της μείωσης των φυτοφαρμάκων χάριν της ανθρώπινης υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη γνώση της έντονης ανησυχίας που υπάρχει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ζητημάτων επισιτιστικής ασφάλειας που προέκυψαν.

Αρκετές αντιπροσωπείες χωρών έχουν δηλώσει ότι η μελέτη επιπτώσεων που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τον πόλεμο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αυτό που μένει είναι να επισημοποιηθεί ένα αίτημα των κρατών-μελών προς την Κομισιόν, ώστε να τους δοθούν επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μείωση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών.

Αν και η αρμόδια επίτροπος δεσμεύθηκε να εξετάσει με προσοχή ένα τέτοιο αίτημα, επεσήμανε ότι αυτό δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή των όσων προβλέπει το νέο πλαίσιο για τη βιώσιμη χρήση των φυτοπροστατευτικών. Με την ίδια άποψη συντάσσεται μια μειονότητα κρατών-μελών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, που εξέφρασε πρόσφατα τη θέση ότι «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος».

Άγνωστος ο τρόπος εφαρμογής

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την παροχή των πρόσθετων στοιχείων στα κράτη-μέλη, κάτι που επιθυμεί η Κομισιόν. Υπάρχουν πάντως χώρες, όπως για παράδειγμα η Πολωνία, που υποστηρίζουν ότι, αν δεν μελετήσουν τα στοιχεία, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε εφαρμογή πολιτικής.

Θέματα που επίσης που παραμένουν ανοιχτά ενόψει της εφαρμογής του νέου πλαισίου είναι η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των εθνικών στόχων μείωσης των φυτοπροστατευτικών για κάθε χώρα της ΕΕ, καθώς και η σχεδιαζόμενη ολική απαγόρευση των χημικών φυτοφαρμάκων σε περιοχές που ορίζονται ως «ευαίσθητες», όπως αστικές ζώνες και εγκαταστάσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

Σημείο τριβής μεταξύ κρατών-μελών αποτελεί και το θέμα της χρηματοδότησης στους παραγωγούς για να μειώσουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Αν και η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι αυτή η στήριξη θα δοθεί μέσω της νέας ΚΑΠ, υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο άμεση στήριξη και όχι μια προσέγγιση που θα βασίζεται στα εκ των υστέρων αποτελέσματα της μέτρησης των επιδόσεων των αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση, για τα παραπάνω ζητήματα αναμένονται εξελίξεις πριν ολοκληρωθεί η θητεία της Τσεχίας στην προεδρία της Κομισιόν, έως δηλαδή το τέλος του Δεκεμβρίου.