Εφαρμοστικό σχέδιο για έργα και δράσεις στο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας ζητάει το ΓΕΩΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας

Την ανησυχία του για το μείζον θέμα των υδάτων, αλλά και με την οικολογική υποβάθμιση της Θεσσαλίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό εκπρόσωποι φορέων με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων συμμετείχαν σε ειδική σύσκεψη. «Η έλλειψη οράματος, σχεδιασμού και αποφασιστικότητας για την επίλυσή τους, υπονομεύει ευθέως το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας και ειδικότερα την γεωργία – κτηνοτροφία, τον τομέα της μεταποίησης και της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω το ΓΕΩΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση:

  • Να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο εφαρμοστικό σχέδιο (masterplan) για έργα και δράσεις στο πολύπαθο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.
  • Να εντάξει άμεσα, προς υλοποίηση κάποια από τα έργα ταμίευσης υδάτων εντός της Λεκάνης Απορροής του Πηνειού με γνώμονα, εκτός των άλλων σκοπών, την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να προωθήσει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης υδάτων με την δημιουργία ειδικού φορέα υπό την εποπτεία της γραμματείας υδάτων του ΥΠΕΝ.
  • Να μεριμνήσει για ένα πρόγραμμα σταδιακής υποκατάστασης των υπεραντλήσεων από μη ανανεώσιμα αποθεμάτα υπόγειων υδάτων, την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας των απειλούμενων με πλήρη καταστροφή υπόγειων υδροφορέων της Θεσσαλίας μέσω  τεχνητού εμπλουτισμού  και την ανακούφιση των επιφανειακών οικοσυστημάτων (ποτάμια).
  • Να δρομολογήσει την επανεκκίνηση των έργων Αχελώου, για λόγους ανωτέρας βίας (λόγω κινδύνων κατάρρευσης) και λόγους δημοσίου συμφέροντος (προστασία της επένδυσης εκατοντάδων εκατ. ευρώ), με παράλληλη εκπόνηση του νέου σχεδίου παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και μερικής μεταφοράς υδάτων, η οποία θα αξιοποιηθεί εκτός από τις αρδεύσεις και για τις επείγουσες προτεραιότητες που έχουν δημιουργηθεί (οικολογική αποκατάσταση, απόθεμα ασφαλείας για περιόδους ξηρασίας), εγκαταλείποντας επιτέλους την μέχρι σήμερα τακτική της απραξίας και της πλήρους αποστασιοποίησης από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.
  • Να εντάξει στο σχέδιο ανάκαμψης που θα υποβληθεί στην ΕΕ, όσα από τα προαναφερθέντα έργα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ