Εγκαινιάζεται σήμερα η λίμνη Κάρλα – Υδάτινη ανάσα για τον κάμπο

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, ένα έργο εθνικής σημασίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της Θεσσαλίας, η επανασύσταση της λίμνης Κάρλα εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή, παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κορίνας Κρέτσου.

Ένα έργο που παρέλαβε η περιφέρεια τελματωμένο το 2014 και, κόντρα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολλές κατασκευαστικές αρρυθμίες, κατάφερε να το ολοκληρώσει. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι «με την εξέλιξη αυτή στείλαμε ένα μήνυμα στους ξένους, αλλά και στο αθηνοκεντρικό κράτος, ότι οι περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν μεγάλα έργα και να τα υλοποιούν μέσα στις προθεσμίες. Συνεπώς, αποκαταστήσαμε και το κύρος της χώρας».

Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, το έργο της ανασύστασης της λίμνης (το οποίο έχει στοιχίσει 245 εκατ. ευρώ) έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής (ήδη έχουν επιστρέψει 181 είδη πτηνών και 13 είδη ψαριών), στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση του μέρους, στη βαθμιαία ανάταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα των παρακάρλιων περιοχών, στην ενίσχυση της ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος μείζονος περιοχής Βόλου και στην εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού από γεωτρήσεις.

Η συνεισφορά του έργου ιδιαίτερα στην άρδευση του κάμπου, σε μια περίοδο στην οποία οι αγρότες αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής, είναι σημαντική, έστω και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα συνοδά έργα.

Το πιο μεγάλο όφελος θα είναι η μείωση του αρδευτικού κόστους, αφού με την ομαλή ροή του νερού από τον Πηνειό στην Κάρλα θα ενισχυθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, άρα θα προκύψει φτηνό νερό για άρδευση. Να σημειωθεί ότι σήμερα, στα χωριά Στεφανοβικείου και Ριζόμυλου, το κόστος άρδευσης μέσω γεωτρήσεων ανέρχεται στα 80-100 ευρώ/στρ., ενώ στο εγγύς μέλλον το κόστος θα μειωθεί στα 10-20 ευρώ.

Ταυτόχρονα, εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, άρα μειώνεται το βάθος που πρέπει να σκάψει κάποιος για να βρει νερό και κατά συνέπεια μειώνεται το ενεργειακό κόστος. Εν τέλει, το ενεργειακό ισοζύγιο θα αποκτήσει θετικό πρόσημο, θα επιτευχθεί η κατάργηση των περισσότερων γεωτρήσεων, αλλά πρέπει να υπάρξει και καλή συντήρηση του επιφανειακού δικτύου, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες νερού.

Λύση στο αυξημένο πρόβλημα της άρδευσης

Η λύση στο αυξημένο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου είναι μία βασική παράμετρος στην ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλία. Μείωση αρδευτικού τέλους και ενίσχυση υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του έργου. Επίσης, η άρδευση είναι απαραίτητη για τη δραστική μείωση των αρδευτικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεπαγόμενη μείωση φαινομένων υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σημαντικά τις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αφού δημιουργούνται φαινόμενα καθιζήσεων εδαφών, που στην επιφάνεια εμφανίζονται ως ρήγματα, καθώς και αρνητικών επιδράσεων στην ποιότητα του πόσιμου νερού.