Σε εγκατάσταση νέων αγροτών και επενδύσεις για περιβάλλον και ψηφιακά τα 8 δισ. ευρώ της Αγροτικής Ανάκαμψης – Έως 75% το ποσοστό ενίσχυσης

Εγκατάσταση νέων αγροτών και επενδύσεις για περιβάλλον και ψηφιακά τα 8 δισ. ευρώ για την Αγροτική Ανάκαμψη – Έως και 75% το ποσοστό ενίσχυσης

Σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με πακέτο ενίσχυσης των 8,07 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την Αγροτική Ανάπτυξη μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) κατέληξαν σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με την τελική έγκριση τον ερχόμενο Δεκέμβριο να αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, τυπική διαδικασία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όλα τα κονδύλια να διατεθούν νωρίτερα, δηλαδή τα έτη 2021 και 2022, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής ΚΑΠ, όταν υπενθυμίζεται η Κομισιόν είχε προτείνει τα χρήματα αυτά να αποδεσμευτούν από το 2022 έως το 2024.

Ειδικότερα, και με βάση το συμφωνημένο κείμενο, το 30% του συνολικού ποσού θα διατεθεί το 2021 και το 70% το 2022.

Κατανομή κονδυλίων

Τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης θα πρέπει να κατευθυνθεί στα βιολογικά και σε δράσεις για το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων. 

Τουλάχιστον το 55% θα πρέπει να υποστηρίξει νέους αγρότες αλλά και επενδύσεις που θα συμβάλουν σε ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη. Το μερίδιο της χρηματοδότησης που θα δαπανήσουν τα κράτη μέλη σε περιβαλλοντικές πρακτικές δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από το ποσοστό των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ που δαπανούν επί του παρόντος για το σκοπό αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφωνήθηκε οι επενδύσεις (από αγρότες και μεταποιητές)  με στόχο τη βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη, να μπορούν να επιχορηγούνται έως και σε ποσοστό 75% επί των δαπανών. Όσο για την εγκατάσταση των νέων αγροτών, συμφωνήθηκε  να αυξηθεί το ανώτατο όριο ενίσχυσης από 70.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ.

Τέλος, το υπόλοιπο 8% θα μπορεί να το αξιοποιήσει κάθε κράτος μέλος με μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς μπορεί να διατεθεί είτε για τις παραπάνω δράσεις ή για άλλες με βάση το υφιστάμενο ΠΑΑ τους.  

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έως και το 100% των επιλέξιμων μέτρων από τα πρόσθετα κεφάλαια που παρέχονται μέσω του Next Generation EU. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν επιπλέον χρήματα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την συμφωνία και τον αντίκτυπό της στους Έλληνες παραγωγούς στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου