Ο εγκέλαδος χτύπησε και την αγροτική παραγωγή του κάμπου

Ζημιές σε οινοποιεία, αγωνία για τις αποθήκες

Η Θεσσαλία συνεχίζει να δοκιμάζεται από τα στοιχεία της φύσης, με την ψυχολογία των κατοίκων της να βρίσκεται στα τάρταρα. Σαν να μην έφτανε η πανδημία του κορωνοϊού, η φύση δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος και δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση.

Το φθινόπωρο, από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» πλημμύρισαν η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, ο Αλμυρός, με ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Ακολούθησε τον Φεβρουάριο η «Μήδεια», η οποία με τον παγετό, τα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσε πολλές ζημιές στις δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες. Και τώρα, οι ισχυροί δίδυμοι σεισμοί, της τάξεως των 6,3 ρίχτερ και 5,9 σε Δαμάσι Τυρνάβου και Μεσοχώρι Ελασσόνας αντίστοιχα.

Περιοχές φτωχές, καθαρά αγροτικές, με τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί εκτός από τις φθορές που σημειώθηκαν στα σπίτια τους, έχουν καταγραφεί ζημιές στις επιχειρήσεις τους, κυρίως οινοποιεία, αποθήκες, αλλά και σε αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία καταπλακώθηκαν από τις πέτρες.

Τέτοια εποχή κορυφώνονταν οι καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια και ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια στην επαρχία Τυρνάβου, ενώ στον Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων, αυτές τις μέρες ξεκινούσαν οι σπορές των εαρινών καλλιεργειών. Δυστυχώς, στις περιοχές αυτές, οι μικροί κρατήρες -οι οποίοι αναβλύζουν νερό- που έχουν δημιουργηθεί στα χωράφια καθιστούν δύσκολη οποιαδήποτε καλλιεργητική προετοιμασία.

Αρκετοί σεισμόπληκτοι παραγωγοί του Τυρνάβου, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων, προτίμησαν να διανυκτερεύσουν στις σκηνές που στήθηκαν στα χωριά, προκειμένου να είναι κοντά στις περιουσίες και στα χωράφια τους.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, Γιάννης Γκανάς, «παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα πολλά προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε, οφείλουμε να ορθοποδήσουμε και να κοιτάξουμε πώς θα δουλέψουμε, πώς θα παράξουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε την επόμενη ημέρα, αφού οι αποζημιώσεις που θα μας δοθούν δεν φτάνουν να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς».

Πλαίσιο αποζημίωσης

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο αίτημα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό, προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων.

Ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, συγκάλεσε σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, και καθόρισαν τον οδικό χάρτη, πάνω στον οποίο θα προχωρήσουν οι υπηρεσίες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Συγκροτήθηκαν ήδη η συντονιστική επιτροπή και οι ομάδες εργασίας, ενώ γνωστοποιήθηκε το πλαίσιο της αποζημίωσης.

Στις αποζημιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις περιλαμβάνονται οι γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες (επιχειρήσεις), οι οποίες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα. Επίσης, δικαιούχοι επιχορήγησης δύναται να είναι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στις περιπτώσεις αγροτών συμπεριλαμβάνονται τρακτέρ, μηχανήματα συγκομιδής, αντλιοστάσια, θερμοκήπια. Στα μέσα παραγωγής, στις περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβάνεται και το έγγειο κεφάλαιο, εφόσον οι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες και όχι ενοικιαστές. Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις μέσων παραγωγής, όπως το έγγειο κεφάλαιο, η αποτίμηση του οποίου απαιτεί ειδικές γνώσεις, ανάλυση και αξιολόγηση, η αρμόδια επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που συγκροτεί η περιφέρεια, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και στελέχη του ΕΛΓΑ, δύναται να αξιοποιεί συγκεκριμένες αναλύσεις και γνωματεύσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες και θα επιτρέπουν τον κατά περίπτωση προσδιορισμό της ζημίας.

Ωστόσο, αρκετοί παραγωγοί, όπως φυσικά και όλοι οι σεισμόπληκτοι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων και πώς θα ξεπεραστούν τα συνήθη γραφειοκρατικά προβλήματα. Οι αρμόδιοι φορείς τούς διαβεβαιώνουν ότι θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του «Ιανού» για τις έκτακτες καταστάσεις και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, εντούτοις αρκετοί δεν κρύβουν την επιφύλαξη για το αν θα στηριχθούν, όταν κοπάσει ο θόρυβος για τον σεισμό και φύγουν οι κάμερες και οι φωτογράφοι. Εξάλλου, όπως σημειώνουν στην «ΥΧ» παραγωγοί του Τυρνάβου, «με τον “Ιανό” υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, άρα ας μην επικαλούνται την κρατική κινητοποίηση, διότι δεν μας καθησυχάζουν».

Στις εγκαταστάσεις του ΑΣ Tirnavos Fruit πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων με τους εκπροσώπους ψυκτικών εγκαταστάσεων φρούτων που επλήγησαν από τον σεισμό, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα τρέξει γρηγορότερα η κρατική μηχανή για τις αποζημιώσεις. Η εικόνα με τα αναποδογυρισμένα τελάρα με αχλάδια κι άλλα φρούτα που προορίζονταν για εξαγωγή και τον καταστραμμένο εξοπλισμό ήταν απογοητευτική και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Ανάλογες ήταν οι εικόνες και στα περίφημα οινοποιεία της επαρχίας Τυρνάβου, όπου και σε αυτά ο σεισμός άφησε το αποτύπωμά του, καθώς μετακινήθηκαν ή έπεσαν ολόκληρες δεξαμενές με κρασί, το οποίο χύθηκε στον χώρο, ρωγμές σημειώθηκαν στις κτηριακές υποδομές, και μπουκάλια ή ασκοί με κρασιά έσπασαν.