Στον εισαγγελέα η υπόθεση φωτοβολταϊκών της ΕΑΣ Αγρινίου στην Ηλεία

Τις ισχυρές αντιδράσεις κατοίκων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτών συνεχίζουν να συναντούν τα σχέδια της Ένωσης Αγρινίου για την εγκατάσταση 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.

Στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ήδη έχουν κατατεθεί τα καταστατικά δύο νέων συλλόγων της Λίμνης Πηνειού, οι οποίοι αναμένεται να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουν την επιχειρούμενη επένδυση, η οποία θεωρούν πως θα υποβαθμίσει μια ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, με σημαντική αρχαιολογική σημασία.

Για τις 6 Μαρτίου προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων στην περιοχή Ξενιές του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, που βρίσκεται περιμετρικά της λίμνης, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθεί στην Εισαγγελία Αμαλιάδας αναφορά-καταγγελία κατά του προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός τρίτου υπευθύνου, την οποία υπογράφουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ήλιδας, καθώς και πρόεδροι παραλίμνιων χωριών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην αναφορά επισημαίνεται ότι ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, προχώρησε τεχνηέντως σε κατάτμηση της έκτασης και σύναψη των 221 ξεχωριστών μισθωτηρίων συμβολαίων και παρανόμως χωρίς να έχει τέτοια εξουσία διάθεσης.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ενάντια σε μία επιχειρούμενη επένδυση που έχει καταψηφιστεί κατά πλειοψηφία και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει χώρα μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή προσπάθεια από την πλευρά των επενδυτών για να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα, είτε με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις τοπικές εφημερίδες, είτε με επί τόπου επισκέψεις σε χωριά της περιοχής, επιχειρώντας να κάνουν δελεαστική την προωθούμενη επένδυση.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφήνονται εντέχνως στον αέρα ισχυρισμοί πως αν δεν προχωρήσουν τα φωτοβολταϊκά, τότε ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού δεν θα ξεχρεώσει τη ΔΕΗ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Οργανισμό και τους αγρότες.

Χωρίς αδειοδότηση

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αγρινίου συνεχίζουν να δέχονται υποψήφιους επενδυτές στο προσωρινό γραφείο τους σε ξενοδοχείο της Αμαλιάδας, παραδίδοντάς τους και σχετικό δισέλιδο έγγραφο με στοιχεία που αφορούν τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή, χωρίς ακόμα να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Όπως έχει καταγγείλει ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κράλλης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενημερώσει ότι το περιθώριο συνολικής ισχύος 70 ΜW για το δίκτυο της Πελοποννήσου εξαντλήθηκε για να διατεθεί σε σταθμούς από ενεργειακές κοινότητες του νόμου 4513/2018, για αυτό προβαίνει άμεσα στην απόρριψη και επιστροφή των υποβληθέντων φακέλων από τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι φάκελοι της Ένωσης Αγρινίου.

Επίσης, όπως καταγγέλλει ο κ. Κράλλης, τα 221 μισθωτήρια είναι παράνομα, καθώς δεν συνοδεύονται από ξεχωριστές πράξεις του ΔΣ και δεν έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην εποπτεύουσα Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-Τεχνική Υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για τον έλεγχο της νομιμότητάς τους.

Ιδιαίτερα διαφωτιστική και ενδεικτική του τρόπου χειρισμού της επιχειρούμενης επένδυσης είναι η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, κατατέθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας 189 αιτήματα ιδιωτών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση γνωμοδότησης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές πέριξ της λίμνης Πηνειού.

Μάλιστα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει ζητήσει την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων, προκειμένου εν συνεχεία να εξεταστούν τα εν θέματι αιτήματα. Βάσει της απάντησης του υπουργείου, προκύπτει πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Σύλλογος Φίλων της Λίμνης

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του νέου Συλλόγου Φίλων της Λίμνης, στον οποίο συμμετέχουν περί τα 1.200 άτομα, και CEO της εταιρείας ναυτικής τεχνολογίας TurboMed, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν την αλλαγή χρήσης γης των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ειρηνικό τρόπο για να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε μια τόσο μεγάλη έκταση, όπου υπάρχουν σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και μόνο ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει το έργο, ο ίδιος είχε συνάντηση με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεσή τους να μελετήσουν με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες τη βιωσιμότητα της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Στη Βουλή

Τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις τους για τη νομιμότητα της διαδικασίας τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή, αλλά και για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει, έχουν εκφράσει βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, αναμένοντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Ειδικότερα, ερωτήσεις έχουν καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελλόπουλος.

Πριν από λίγες ημέρες, επισκέφτηκε το φράγμα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, τονίζοντας πως δεν είναι το καλύτερο για την Ηλεία να έρχεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και να προσπαθεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανάπτυξη, είναι στη λογική –πώς το έλεγε ο Δούκας;– ‘‘να κατεβαίνουν με τσάντες γεμάτες λεφτά’’».

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όμως, φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας ή σε εκτάσεις που χρησιμοποιούνται από κατοίκους των οικισμών γύρω από τη λίμνη Πηνειού».

 

 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2021