Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα που πρέπει να αποζημιωθούν για τον “Ιανό”

Μόνο το βαμβάκι της Θεσσαλίας χρειάζεται 80 εκ. ευρώ.

Στην άμεση ενεργοποίηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης προχωρά το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να χορηγηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της χώρας από τον «Ιανό». Στόχος, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, είναι η προκαταβολή να δοθεί στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό, και δη το αργότερο έως τα μέσα του Οκτώβρη. Μόνο για το βαμβάκι στην περιοχή της Θεσσαλίας η ζημιά εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου τα 80 εκατ. ευρώ. «Εάν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες ζημιές στις άλλες περιοχές της χώρας, το συνολικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο» εξηγεί ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, με τον οποίο και υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία. «Πρέπει να εξειδικευτούν οι ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, αποκαλύπτοντας το εύρος της καταστροφής.

«Έχουμε μια πληρέστερη καταγραφή των ζημιών. Είναι μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά εκτιμούσαμε». Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα περίπου 300.000 στρέμματα έχουν υποστεί 100% ζημιά, ενώ περίπου 600.000 στρέμματα φαίνεται ότι έχουν καταστροφές σε ποσοστό που αποζημιώνεται.

Η αποζημίωση του παραγωγού που έχει πληγεί στο 100% θα αντιστοιχεί με την καταβολή πλήρους ενίσχυσης, όπως προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ. Με δεδομένο ότι το υπουργείο στρέφεται στη λύση της προκαταβολής, πρέπει και να παρακαμφθεί με νόμιμο τρόπο η συνήθης διαδικασία πληρωμών.

Για τον λόγο αυτόν, το ΥΠΑΑΤ ετοιμάζει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη δυνατότητα προκαταβολής. «Επίσης, θα τρέξει πιο γρήγορα το σύνολο της αποζημίωσης με την οριστικοποίηση, καθώς θα ετοιμάσουμε ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα μας επιτρέψει να κινητοποιήσουμε με πολλή μεγαλύτερη ταχύτητα και τους εργαζόμενους, προκειμένου να φτάσουμε σε οριστικές εκτιμήσεις, πολύ πιο γρήγορα».

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των παραγωγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι δηλώσεις τους να είναι ακριβείς. «Οι ανακριβείς, ψευδείς δηλώσεις ουσιαστικά μάς στερούν τη δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής ενίσχυσης», σημειώνει.

Υποδομές – μηχανήματα

Νομοθετική φόρμουλα, όμως, αναζητείται και για την αποζημίωση των υποδομών και γεωργικών μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές. Όπως εξηγεί ο υπουργός, ο κανονικός τρόπος για να καλυφθούν οι ζημιές αυτές είναι να υπαχθούν στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, δηλαδή στα ΠΣΕΑ.

«Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί και στο ζήτημα αυτό». Ο ίδιος κρίνει ότι οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις δεν αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο, γιατί και απλώνονται χρονικά, και έχουν κόφτες σε ετήσια βάση. «Θα ενεργοποιήσουμε κατ’ εξαίρεση διατάξεις από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θα μας επιτρέψουν να πάμε σε κρατικές ενισχύσεις. Είναι όμως ένα τεχνικό θέμα για το πού ακριβώς θα το εντάξουμε».

Παράταση για την ειδική ασφαλιστική εισφορά

Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το έτος 2019, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ.