Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς “Krinos” του Perrotis College 01/01

to-2o-diethnes-synedrio-elias-diorganonei-to-kentro-elias-krinos-tou-perrotis-college-222278

Το Κέντρο Ελιάς “Krinos” του Perrotis College διοργανώνει το 2ο  Διεθνές Συνέδριο Ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021. Το θέμα του είναι: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

Θεματικές Ενότητες 1ης ημέρας – Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Α. Ορθές Γεωργικές Πρακτικές

Β. Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιάς και Ελαιολάδου – Νομοθεσία και Τάσεις Αγοράς

Γ. Κλάδος Ελιάς – Μοχλός Υγιούς Αγροτικής Ανάπτυξης

Θεματικές Ενότητες 2ης ημέρας – Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Α. Διατροφική αξία των ελαιοκομικών προϊόντων και υγεία

Β. Διαχείριση αποβλήτων και Βιο-οικονομία

Γ. Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στην αιεφορική διαχείριση παραγωγής και ιχνηλασιμότητα με χρήση καινοτόμων εργαλείων και ηλεκτρονικές εφαρμογές

Δ. Μάρκετινγκ ελαιοκομικών προϊόντων: branding εξαγωγών και ηλεκτρονικό εμπόριο

Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι το Διεθνές Συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Στις εργασίες θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, θα έχουν την  ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της οργανωτικής επιτροπής προβλέπει τη διεξαγωγή υβριδικού συνεδρίου, το οποίο την πρώτη μέρα θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακά και τη δεύτερη με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο διακεκριμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Μεσογειακής Ελιάς της Αυστραλίας, καθηγητής Dr.Stan Kailis, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εισήγηση για την ποιότητα και την ασφάλειας της Αυστραλιανής επιτραπέζιας ελιάς. Έχει συνεισφέρει στον τομέα των τροφίμων κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, η οποία έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια. Κατείχε ανώτερες θέσεις διδασκαλίας στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Curtin και τη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει επικεντρωθεί στις πτυχές ποιότητας και ασφάλειας της επιτραπέζιας ελιάς.

Σημαντική θα είναι και η εισήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων», του Perrotis College, Δρ.Κική Ζηνοβιάδου. Θα έχει τίτλο: «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου». Να σημειωθεί ότι η Δρ. Ζηνοβιάδου συμμετέχει ως κριτής στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA International Olive Oil Competition από το 2016 και είναι και μέλος του Εθνικού Πάνελ Επιτραπέζιας Ελιάς.

Στο μικροβίωμα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς χρησιμοποιώντας καινοτόμα μοριακά εργαλεία (Next Generation Sequencing), θα αναφέρεται η εισήγηση που θα παρουσιάσει η Δρ.Μαρία Καζού από το Εργαστήριο Γαλακτοκομικών Ερευνών του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών. Η εισήγηση θα φέρει επίσης τις υπογραφές της καθηγήτριας του Εργαστηρίου, Δρος.Έφης Τσακαλίδου και του αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Δρ.Ευστάθιου Ζ. Πανάγου.

Η Δρ.Μαρία Κάζου πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη Γονιδιωματική Οξυγαλακτικών Βακτηρίων από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικά ασχολείται με τη Μικροβιολογία Τροφίμων και ειδικότερα με την μεταγονιδιωματική ανάλυση και με θέματα ταξινόμησης, φυσιολογίας, μεταβολισμού, γενετικής, γονιδιωματικής και πρωτεομικής των οξυγαλακτικών βακτηρίων και των ζυμών. Η Δρ.Έφη Τσακαλίδου ασχολείται ερευνητικά με τα οξυγαλακτικά βακτήρια και ειδικότερα με θέματα ταξινόμησης, μεταβολισμού, φυσιολογίας, γενετικής, βιοπληροφορικής, βακτηριοσινών, προβιοτικών και τεχνολογικής απόδοσης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ Ευστάθιου Πανάγου περιλαμβάνουν τη μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς – τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια, την εφαρμογή ταχέων αναλυτικών τεχνικών στην αξιολόγηση της αλλοίωσης των τροφίμων και την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την περιγραφή της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών σε διαφορετικά οικοσυστήματα τροφίμων.

Για τις διατροφικές προοπτικές των πράσινων επιτραπέζιων ελιών θα μιλήσει η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Μαρία Ζ. Τσιμίδου. Είναι χημικός τροφίμων και παρουσιάζει μακρά ερευνητική ενασχόληση στα προϊόντα της ελιάς. Συνεργάζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές. Το δημοσιευμένο έργο της είναι πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση της καταξιωμένης συμβούλου στον κλάδο του ελαιολάδου Alexandra Kicenik Devarenne, με τίτλο: «Περισσότερα από τα Μαρτίνι: Το μέλλον των ελιών στο αμερικανικό τραπέζι». Είναι σύμβουλος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός για το ελαιόλαδο. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε συνεργασία με το IRTA, το Olive Oil Sommeliers της Ιαπωνίας, το Culinary Institute of America, το UC Davis και πολλούς άλλους φορείς. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε πολλά

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

H Ύπαιθρος Χώρα και το ypaithros.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς