Από 7 έως 10 Νοεμβρίου το Διεθνές Συνέδριο της UECBV που διοργανώνει η ΕΔΟΚ 01/01

apo-7-eos-10-noemvriou-to-diethnes-synedrio-tis-uecbv-pou-diorganonei-i-edok-175277

Οι μελλοντικές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο τομέας του κρέατος, η  εισαγωγή νέων τεχνολογιών και  οι προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή  των Βαλκανίων και της Μεσογείου, θα αποτελέσουν το βασικό πεδίο συζητήσεων του Διεθνούς Συνεδρίου της UECBV (European Livestock and Meat Trade Union – Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος) που θα διοργανώσει στην Ελλάδα η ΕΔΟΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος).

Το κορυφαίο αυτό forum για τα θέματα εμπορίας ζώντων ζώων και κρέατος στη διεθνή αγορά, θα πραγματοποιηθεί στο Divani Caravel Hotel στις 7-10 Νοεμβρίου 2019, παράλληλα με τη διεξαγωγή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της UECBV – και της YEMCo (Young European Meat Committee  Επιτροπή Νέων Ευρωπαίων Στελεχών του Κρέατος).

Με κεντρικό σύνθημα “Αντιμετωπίζοντας μελλοντικές προκλήσεις: Έλλειψη ανθρώπινων πόρων και Εμπορικές σχέσεις”, το Συνέδριο θα φιλοξενήσει εξέχοντες ομιλητές και εκπροσώπους φορέων από τον τομέα του κρέατος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το περιθώριο των εργασιών του, θα αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικών συναντήσεων και επαγγελματιών συμφωνιών.

Εστιάζοντας στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος στο μέλλον, το Συνέδριο θα δώσει έμφαση, στην ανάγκη ανανέωσης με ικανά στελέχη , την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την  αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζόμενων και στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή.

Παράλληλα, η ετήσια Γενική Συνέλευση που συνιστά το πλέον σημαντικό γεγονός του έτους, θα δώσει ι στα μέλη αλλά και στους φίλους της UECBV την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τον τομέα του κρέατος σε σχέση και με άλλους τομείς και επιπλέον να παρουσιάσουν προτάσεις και να αναπτύξουν ρεαλιστικά σχέδια για το μέλλον. 

Στο πρόγραμμα, εκτός από τις συνεδριάσεις της ολομέλειας με ομιλίες προσκεκλημένων προσωπικοτήτων και εισηγήσεις αναγνωρισμένων ειδικών στα επίκαιρα θέματα του τομέα, θα περιλαμβάνονται συναντήσεις εργασίας τεχνικών ομάδων στους τομείς, της παραγωγής και του εμπορίου ζώντων ζώων, της βιομηχανίας του κρέατος, της υγιεινής-κτηνιατρικής, των εξαγωγών και εισαγωγών από και προς την Ευρώπη, του κλάδου της εστίασης καθώς και τεχνικές επισκέψεις σε παραγωγικές και καθετοποιημένες μονάδες κρέατος της χώρας μας. 

Προβλέπονται επίσης προσυνεδριακές συναντήσεις εργασίας, ειδικών στην επιστήμη του κρέατος και των προϊόντων του καθώς και σε επί μέρους θέματα του τομέα του κρέατος που σχετίζονται με την εικόνα του κρέατος στην κοινωνία και την  γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Στο συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, αναμένεται να λάβουν μέρος 250  περίπου σύνεδροι από την Ελλάδα, τις χώρες-μέλη της ΕΕ και από άλλες χώρες του κόσμου που συμμετέχουν στην UECBV.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα κινηθεί στους παρακάτω κύριους θεματικούς άξονες:

  • Ανάγκη ανανέωσης του τομέα με ικανά στελέχη.
  • Εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τον εκσυγχρονισμό και προκειμένου να ανταποκριθεί ο τομέας στην έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.
  • Ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων του κλάδου εντός και εκτός χωρών Ε.Ε. στην περιοχή των Βαλκανίων, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή. 

Οι συνεδρίες θα περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή ομιλητών και προσκεκλημένων προσωπικοτήτων του τομέα του κρέατος, στους οποίους οι Σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και να θέσουν τα ερωτήματα τους

Στις 8 Νοεμβρίου οι εργασίες της ημέρας θα κλείσουν με την Ετήσια Γενική Συνέλευση της UECBV και της YEMCo, ενώ την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Τεχνικές Επισκέψεις σε χώρους, εγκαταστάσεις και αγροκτήματα υψηλού ενδιαφέροντος στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του κρέατος και των προϊόντων του.

H UECBV καλύπτει τον εμπορικό τομέα της κτηνοτροφίας και τις συναλλαγές του κρέατος. Αποστολή της είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο εξασφαλίζεται ότι, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του εμπορίου ζώντων ζώων και κρέατος καθώς και η βιομηχανία κρέατος της Ευρώπης  (οι κτηνοτρόφοι, οι αγορές ζωικού κεφαλαίου, οι έμποροι ζώντων ζώων, τα σφαγεία, τα εργαστήρια τεμαχισμού και επεξεργασίας, οι μονάδες παρασκευής προϊόντων κρέατος, οι χονδρέμποροι, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς), μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας γενικότερα, ασκώντας αποτελεσματικό ανταγωνισμό με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στην UECBV συμμετέχουν 53 εθνικές οργανώσεις που προέρχονται από 24 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώσεις από την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Ουκρανία καθώς και τρείς διεθνείς σχετικές με τον τομέα οργανώσεις. Συνολικά, εκπροσωπούνται στην UECBV μέσω των εθνικών οργανώσεων και των διεθνών ομοσπονδιών που είναι μέλη της, 20.000 περίπου επιχειρηματικές μορφές όλων των μεγεθών που αντιστοιχούν σε 230.000 θέσεις εργασίας.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομική ζωή της χώρας, η ανάγκη για ένα ισχυρό και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο παραμένει και η ΕΔΟΚ φιλοδοξεί, το διεθνές αυτό συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του κρέατος και να αποτυπωθούν απόψεις και προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της  κοινωνίας γενικότερα.