7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης 19-21 Σεπτεμβρίου 2019, Achaia Clauss, Πάτρα 01/01

7o-synedrio-perifereiakis-anaptyxis-19-21-septemvriou-2019-achaia-clauss-patra-168265

Στο επίκεντρο της Δυτικής Ελλάδας, την Πάτρα, και μάλιστα στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος το 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία από το 2013 αποτελεί πλέον το μεγαλύτερό αναπτυξιακό θεσμό της περιφερείας, του όποιου πρωταρχικός στόχος είναι να φέρνει κοντά τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της ελληνικής επικράτειας και να δημιουργεί τις συνθήκες εποικοδομητικής επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και ρεαλιστικών προσανατολισμών.
Παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, εκπρόσωποι φορέων, διακεκριμένοι πολιτικοί, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, διευθυντικά στελέχη ΜΚΟ, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα των σημαντικών θεμάτων της επικαιρότητας.

Η φετινή, όμως, αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ προσεγγίζει το συνέδριο από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά: Το συνέδριο στοχεύει να συμβάλει στο όραμα για μια περιφερειακή ανάπτυξη, έτσι όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες μέλη και σε συνδυασμό πάντα με τις πολιτικές που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα της χώρας μας.

Επιπλέον στόχος του από φέτος, είναι να αναλυθούν ιδέες, απόψεις και καλές πρακτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, τα θεσμικά όργανα, τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα σε θέματα πολιτικής και βιομηχανίας. Στις συζητήσεις θα αξιοποιηθούν δείκτες οι οποίοι θα αναλύουν με εναρμονισμένη μεθοδολογία την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, με συγκρίσιμες αναφορές σε αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης.

Η τεχνολογία, η ψηφιακή οικονομία, η εξωστρέφεια των παραγωγικών επιχειρήσεων, η εκπαίδευση αλλά και η εμπιστοσύνη, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης, αποτελούν βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής δυναμικής και διακυβέρνησης των Περιφερειών της Ελλάδας. Στρατηγικός στόχος του φετινού συνεδρίου είναι οι εργασίες του να εμβαθύνουν στο αντικείμενο, να οργανωθούν εμπεριστατωμένες θεματικές συνεδρίες και παράλληλα να ενισχύσει τις ευκαιρίες δικτύωσης και διαμόρφωσης συνεργειών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωση του.

Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν τα παρακάτω θέματα:

Μια ολιστική στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη: πού βρισκόμαστε σήμερα και πού θέλουμε να πάμε;

 • Η περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ: πού μπορούμε να πάμε, πώς και με ποιους συμμάχους
 • Οικονομική διπλωματία
 • Καινοτομία, Επενδύσεις, Εξωστρέφεια: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιφέρεια
 • Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη
 • Σύγχρονα Δίκτυα Υποδομών
 • Οι ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης — Σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της Υγείας
 • Σύγχρονες προκλήσεις στο τομέα της Υγείας
 • Εκπαίδευση & Κατάρτιση για την 4η βιομηχανική επανάσταση
 • Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη
 • Βιώσιμος Θεματικός τουρισμός: Οινοτουρισμός, Αθλητικός, Θαλάσσιος
 • Η περιφερειακή πόλη του 2030

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δορυφορικές δράσεις με πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
Οι εγγραφές ήδη έχουν ξεκινήσει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής: http://www.pelopevents.gr/7o-Anaptiksiako-Synedrio-dilosi-symmetohis

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Ανοιχτή είναι ήδη και η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος εθελοντών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.pelopevents.gr/7o-Anaptiksiako-Synedrio-eisagogi