Ανοιχτές έως τις 5 Απριλίου οι αιτήσεις συμμετοχής για το διαγωνισμό «KOTINOS 2021» 01/01

anoichtes-eos-tis-5-apriliou-oi-aitiseis-symmetochis-gia-to-diagonismo-kotinos-2021-220574

Με μια νέα σημαντική κατηγορία διαγωνιζομένων ελαιολάδων, την κατηγορία των ελαιολάδων των παραγωγών, θα πραγματοποιηθεί ο 6ος Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «KOTINOS 2021» τον οποίο διοργανώνει η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» σύμφωνα με δελτίο τύπου της Λέσχης. «Τα ελαιόλαδα που διακινούν προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας οι παραγωγοί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ελαιοκαλλιέργειας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης. «Ενισχύεται, δε, διαρκώς», πρόσθεσε, «το ενδιαφέρον τους για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, με απώτερο στόχο την τυποποίησή του προϊόντος και την επώνυμη διάθεσή του στην αγορά».

Ως εκ τούτου, στον 6ο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδα Α’.

– Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής,

– Συνεταιριστικές Οργανώσεις,

– Ομάδες Παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Ομάδα Β’.

– Ελαιοπαραγωγοί

Η ΦΙΛΑΙΟΣ προσκαλεί τις επιχειρήσεις  ελαιολάδου και τους ελαιοπαραγωγούς, να συμμετάσχουν στον πλέον αξιόπιστο για την χώρα μας Διαγωνισμό Ποιότητας «KOTINOS» για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, δίνοντας την ευκαιρία στα προϊόντα τους να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2020/21.

Οι επιχειρηματίες και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email [email protected] και να αποστείλουν τα ελαιόλαδα στη διεύθυνση Ξενοφώντος 15α, Αθήνα, 10557,  έως την 5η Απριλίου 2021.

Οι κατηγορίες εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι  ακόλουθες:

  1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  1. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
  1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:

i) ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2021

  1. ii) ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2021,

iii) ΧΑΛΚΙΝΟΣ  ΚΟΤΙΝΟS 2021,

  1. iv) Έπαινος 2021 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν, στην κατηγορία που ανήκουν, βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100).

Ο Διαγωνισμός «KOTINOS» διακρίνεται για:

  • τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας,
  • την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,
  • σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή – από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (ΔΣΕ) Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ.
  • σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Για πληροφορίες, [email protected]

Υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ, ypaithros.gr