Από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου η γιορτή “Φέτα και Γαστρονομία” στην Ελασσόνα 01/01

apo-23-eos-25-septemvriou-i-giorti-feta-kai-gastronomia-stin-elassona-3476

Στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί φέτος η Πανελλήνια Γιορτή “Φέτα και Γαστρονομία” στην Ελασσόνα. Η επαρχία της Ελασσόνας είναι η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και έχει δυναμική παρουσία στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας και τυροκομίας. Καθιερ​ώθηκε ως ο τόπος που ανέδειξε και εξέλιξε τα προϊόντα της. Καθιέρωσε τον εορτασμό της φέτας, ενός θεσμού με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύει και προωθεί στην αγορά το προϊόν της. Τιμώμενα προϊόντα, Φέτα , Κρέας και Οίνος.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ελασσόνας ” Η φετινή Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» θα αφορά μια μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς του Δημόσιου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αντιπροσωπείες Πρεσβειών, παραγωγοί φέτας, παραγωγοί γάλακτος, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στο τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείς και επιχειρήσεις διάθεσης φέτας της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης είναι οι:

1. Διεύρυνση πελατολογίου και δημιουργία ισχυρού δικτύου των εμπλεκόμενων στην
αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του τυριού φέτας, κρέατος, και οίνου, υπουργείων, επαγγελματικών φορέων, οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και η ανάπτυξη συνεργασιών για την προώθησή των παραπάνω.
2. Οι συνέργειες για την προώθηση μεγαλύτερης και μαζικότερης παραγωγής τυριού φέτας, κρέατος, οίνου και κατόπιν την εξαγωγή τους διεθνώς.
3. Η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών με την ενασχόληση της παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων και οίνου.
4. Η ανάδειξη του τυριού φέτα ως Π.Ο.Π με σκοπό να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.
5. Η μεταλαμπάδευση σωστών πρακτικών που αφορούν στην προώθηση του τυριού φέτα, κρέατος και οίνου από φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικό. Αντικειμενικός σκοπός είναι να επαναπροσδιοριστεί η γιορτή μετά την πανδημία, να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελασσόνας ως η κατ΄ εξοχήν γαλακτοπαραγωγός περιοχή αλλά και παραγωγής και εξαγωγής φέτας.
Η φετινή φιλοδοξία της οργανωτικής επιτροπής είναι αυτή η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και να συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση στην εσωτερική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, του τόσο σημαντικού για την εθνική μας οικονομία εκλεκτού, παραδοσιακού αυτού τυριού, που είναι το στήριγμα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Πηγή: ertnews.gr