ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2018: Όλη η πόλη μια γιορτή! 01/01

dramoinognosia-2018-oli-i-poli-mia-giorti-121510

Από τις 20 έως τις 27 Μαΐου η Δράμα φιλοξενεί για πέμπτη χρονιά την πετυχημένη διοργάνωση ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ προσκαλώντας τους λάτρεις του καλού κρασιού και της Δράμας να γευτούν εξαιρετικά κρασιά που συνθέτουν την γαστρονομική ταυτότητα της πόλης.

Η Δράμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η νέα πατρίδα πολλών προσφυγικών ομάδων, που έγιναν δεκτές από το ντόπιο στοιχείο που κατοικούσε πάντα στην περιοχή και  βγάζει στην επιφάνεια μια εξαιρετική σε γεύσεις και εμπειρίες ταυτότητα. Τα χρώματα και τα αρώματα από τα περίτεχνα εδέσματα με μπαχάρια και περίεργα ονόματα, που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, δένουν με το λιτό και ξεκάθαρο εδεσματολόγιο των Ποντίων, τη γευστική αποπλάνηση των Θρακιωτών και τη απολαυστική πινελιά των ντόπιων. Γευστικές κουλτούρες οι οποίες συνυπάρχουν απόλυτα αρμονικά στη φιλόξενη γη της Δράμας.

Το κρασί έχει συνδεθεί στενά με τον τόπο, στην προκειμένη περίπτωση. Από την κουλτούρα του τσίπουρου και των καζανιών μέχρι το μεγάλο θαύμα που βιώνει η περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια στις οινοποιητικές τεχνικές. Επτά αναγνωρίσιμα σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο οινοποιεία στολίζουν τον οινικό χάρτη της περιοχής. Εξαιρετικά αμπελοτόπια και ποικιλίες που συνδέουν το όνομά τους με τη Δράμα. Όσο για τις ποικιλίες, ιδιαίτερες, ικανές να ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο: Sauvignon Blanc, Semillion, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Trebiano, Tebranillio, Malvasia μέχρι και Ασύρτικο.

Από τις 21 Μαΐου ξεκινά ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν φορείς πολιτισμού της Δράμας, επαγγελματίες του άρτου και του οίνου και όχι μόνο ενώ περιλαμβάνεται ημερίδα της Ένωσης Οινοποιών Δράμας την Παρασκευή 26 Μαΐου με θέμα «ΟΙΝΟΙ ΔΡΑΜΑΣ: Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της». Στα δρώμενα της πόλης συμμετέχει και το Τμήμα Οινολογίας που την ίδια μέρα φιλοξενεί την συγγραφέα χημικό οινολόγο Μαρία Τζίτζη που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά».

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2018: Όλη η πόλη μια γιορτή!Το Σάββατο και την Κυριακή οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις Ανοιχτές Πύλες των οινοποιείων που προσκαλούν τους επισκέπτες να μυηθούν στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

Στο πλαίσιο της ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ θα φιλοξενηθεί την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης ο αγώνας δρόμου, «2ο Drama Wine Trail», στον οποίο καλούνται αθλητές από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν. Η διαδρομή σχεδιάστηκε να περνά μέσα από Οινοποιεία και αμπελώνες, στην Αδριανή Δράμας. Ο αγώνας είναι 12 χιλιομέτρων.

Επίσης, διοργανώνεται διαγωνισμός φωτογραφίας σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Δράμας «Έφοδος» με θέμα το «Κρασί». Στόχος του διαγωνισμού είναι να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες και να αποτυπώσουν με όποιο τρόπο επιθυμούν το κρασί και να δημιουργηθεί ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο που θα είναι στη διάθεση της διοργάνωσης. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται από τις 23/04/2018 έως 14/05/2018.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Δραμοινογνωσία 2018