Ηράκλειο: Επιμορφωτικό πρόγραμμα σύνδεσης του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα, στην Περιφέρεια Κρήτης 01/01

irakleio-epimorfotiko-programma-syndesis-tou-protogenous-me-ton-touristiko-tomea-stin-perifereia-kritis-125477

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκινούν, στις 25 Σεπτεμβρίου, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, μεγάλης κλίμακος, με τίτλο «Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για τη σύνδεση Πρωτογενούς και Τουριστικού Τομέα», το οποίο σχεδιάστηκε με βάση τα δεδομένα της Διάγνωσης Αναγκών του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη. Στην υλοποίηση του προγράμματος συμβάλλει και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην περιφέρεια και αναλυτική παρουσίαση όλων των παραμέτρων του προγράμματος. Στη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η παράταση των εγγραφών στο επιμορφωτικό πρόγραμμα, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα.

Η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη, υπογράμμισε τη διασύνδεση του επιμορφωτικού προγράμματος με τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Μηχανισμού Αγοράς Εργασίας, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την απασχόληση και την κατάρτιση στην Κρήτη. «Το επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνδέει τον πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα, είναι το πρώτο σε μια σειρά στοχευμένων πολιτικών που σχεδιάζουμε, αξιοποιώντας τα ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη. Ενδυναμώνουμε και στηρίζουμε τους δύο παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας. Οι επιμορφούμενοι μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και να ενισχυθούν επαγγελματικά. Προσφέρουμε εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και καλούμε όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να προωθήσουν την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη».

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του επιμορφωτικού προγράμματος, Νίκος Παπαδάκης, στις δηλώσεις του τόνισε: «Το νέο, μεγάλης κλίμακος επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί ένα ερευνητικά θεμελιωμένο εγχείρημα πρόσκτησης νέων γνώσεων και ανάπτυξης- επικαιροποίησης δεξιοτήτων, στα κομβικά πεδία του πρωτογενούς τομέα της Οικονομίας και του τουριστικού τομέα. Αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, να συμβάλει δυναμικά στη σύνδεση των δύο προαναφερθέντων μείζονων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, σύνδεση η οποία παραμένει ένα διαρκές διακύβευμα για την τοπική οικονομία».

Τέλος, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων του επιμορφωτικού προγράμματος, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να βελτιώσουν περαιτέρω τις γνώσεις και τις δεξιότητες των παραγωγών και τυποποιητών του νησιού μας, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και να βελτιώσουν την ποιότητα και την προώθηση των προϊόντων τους. «Προτεραιότητα της Διατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί η διασύνδεση των παραγωγών του αγροδιατροφικού τομέα με τις ξενοδοχειακές μονάδες και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων σ΄αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή στο επιμορφωτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν, ενώ οι επιμορφούμενοι, μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνολικά, το επιμορφωτικό πρόγραμμα για κάθε επιμορφούμενο/η θα έχει διάρκεια 75 διδακτικές ώρες, που αντιστοιχούν σε 5 ECVET (ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ