Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η «Γιορτή σπόρων και αυτάρκειας» 01/01

me-tin-stirixi-tis-perifereias-kritis-i-giorti-sporon-kai-aftarkeias-117102

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τίτλο «Γιορτή σπόρων και αυτάρκειας» το Σάββατο 10 Μαρτίου στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο και την Κυριακή 11 Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο του Πύργου που οργανώνει η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Μελίτακες».

Συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Ηράκλειο στην αίθουσα Ανδρόγεω, θα μιλήσουν ο Νίκος Λυγερός με θέμα «Το Νερό ως Πηγή Ζωής» και ο Δημήτρης  Πετράκης με θέμα «Η Ντόπια τροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας». Θα συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, θα μιλήσει ο Γιάννης Μανέτας με θέμα «Γενετικώς Τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο Δρ. Φρανκεστάϊν;» ενώ ο Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος Γιώργος Βλοντάκης και η Οικοκαλλιεργήτρια Βάσω Παρασύρη θα παρουσιάσουν πρακτικές οικολογικές συμβουλές για την επίλυση θεμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας κ.α.

Θα συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και τα μέλη παραδοσιακής Μουσικής του Βαγγέλη Παπαδάκη.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο της Βιβλιοθήκης Πύργου με θέμα: «Η γη που μας θρέφει» καθώς και στην αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αντωνάκη και της Λίλας Εληώτη.

Το μήνυμα της Γιορτής θα απαγγείλει η Μαντιναδολόγισσα Άννα Σκανδαλάκη ενώ θα συμμετάσχουν ομάδες της Κρήτης, που δραστηριοποιούνται από την πρωτογενή παραγωγή έως την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναλυτικό πρόγραμμα ετήσιας γιορτής «Σπόρων και αυτάρκειας»
Σάββατο 10 Μαρτίου:
Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο

18:00-18:30,  Χαιρετισμοί-Παρουσίαση της Γιορτής από τους Μελίτακες

18:30-19:10,  “Η ντόπια  τροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας”

                      Πετράκης Δημήτρης – Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού

                     Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Εταιρείας τοξικολογίας     

19:10-20:10,  “Το Νερό ως πηγή ζωής” Λυγερός Νίκος, Ερευνητής-Στρατηγικός

                      Σύμβουλος

20:10-20:20, Τραγούδια από την Παιδική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, Δ/νση: Ιωάννης Ιδομενέως

Κυριακή 11 Μαρτίου: Δημοτικό Σχολείο Πύργου

11:00-11:20, Χαιρετισμοί-Εισαγωγή στη 2η ημέρα της Γιορτής

11:20-11.30, Τραγούδια για τη φύση από τη Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, Δ/νση: Ρέππα Αργυρώ

11:30-12:30, ”Γενετικώς Τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο δρ. Φρανκεστάϊν;” Μανέτας Γιάννης, Ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

12:30-13:15, Ελιά-Αμπέλι-Λαχανικά: συζήτηση για φυτοπροστασία, λίπανση και άλλα τεχνικά θέματα καλλιέργειας στην οικολογική γεωργία, Βλοντάκης Γιώργος, Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος-Οικοκαλλιεργητής  Παρασύρη Βάσω, Οικοκαλλιεργήτρια.

13:15-14:30, Ανταλλαγή και διανομή Σπόρων

14:30, Μουσική συντροφιά με την ομάδα του Παπαδάκη Βαγγέλη.

Το άνοιγμα της Γιορτής και τις δυο μέρες θα γίνει από την Σκανδαλάκη Άννα-Μαντιναδολόγο

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

Παράλληλα με τη Γιορτή, στην βιβλιοθήκη του Πύργου, από 11.00-12.00, θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Η γη που μας θρέφει» και από 12.00-13.00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πύργου θα εξελιχθεί αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, οργάνωση: Αντωνάκης Βαγγέλης, υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Πύργου και Εληώτη Λίλα.

Υποστηρικτές Γιορτής: Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, Δήμος Ηρακλείου, ΤΕΙ Κρήτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου, Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Ενορία Πύργου.