Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από την Τουρκία στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Ενθουσιασμένοι ολοκλήρωσαν τη βιωματική εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι μαθητές του Λυκείου Açi από το Αιβαλί της Τουρκίας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια επικοινωνίας του Σχολείου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και προετοιμάστηκε ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές. Επιβεβαίωσε δε τις προσπάθειες του Μουσείου, το οποίο έχει σχεδιάσει ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για τους μαθητές από την Τουρκία, το οποίο έχει μεταφράσει στην Τούρκικη γλώσσα και το έχει προωθήσει στα σχολεία της γειτονικής χώρας. Επιβεβαίωσε όμως και τις δράσεις ενημέρωσης για τις δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως παγκόσμιο Γεωπάρκο.

Το Λύκειο Açi είναι ένα σχολείο με περισσότερους από 400 μαθητές που ασχολούνται ιδιαίτερα με δραστηριότητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Στη διάρκεια της επίσκεψης τους, αρχικά με τη βοήθεια ειδικής εκπαιδευτικής προβολής στην Τούρκικη γλώσσα γνώρισαν με παραστατικό τρόπο τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά του δάσους, την ηφαιστειότητα και τη συμβολή της στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και τα στάδια ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων, την εξέλιξη της ζωής στη γη μέσα από τα απολιθώματα, την εξέλιξη των φυτών στη γη, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου αλλά και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σημερινή μορφή του Αιγαίου.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν τα μοναδικά ριζικά συστήματα και τους εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησής τους.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι μαθητές από τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Όλοι, χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία και υλικά συντήρησης απολιθωμάτων, ακολούθησαν βήμα βήμα τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του που το κατατάσσουν ως ένα μοναδικό φυσικό μνημείο παγκοσμίως.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Τουρκία αναχωρώντας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή τους στο ειδικά διαμορφωμένο για Τούρκους μαθητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου και τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ανανέωσαν το ραντεβού για τον προσεχή Μάρτιο, όπου μια νέα ομάδα Τούρκων μαθητών θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ