Εκπληκτικά μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς πριν χαθεί η μαγεία τους με το πέρασμα των χρόνων (εικόνες)

Ορισμένες τοποθεσίες στον πλανήτη επηρεάζονται με γρηγορότερο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων. Παράλληλα, τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η μαγεία τους με το πέρασμα των χρόνων.

Σε δημοσίευμά του, ο ιστότοπος Ecophiles στέκεται σε επτά τοποθεσίες, οι οποίες – όπως σημειώνει – εκτιμάται ότι θα γίνουν αγνώριστες σε μερικά χρόνια.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνει τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Βενετία.

Σε ό,τι αφορά το Θιβέτ, παρατηρεί ότι γλωσσική του ποικιλομορφία εξαφανίζεται με την εξάπλωση του Διαδικτύου, αλλά και επειδή δεν περιλαμβάνονται όλες οι γλώσσες στην εκπαίδευση που παρέχεται από το Δημόσιο. Μαζί με τις διαφορετικές διαλέκτους, υπάρχει ο φόβος πως θα χαθούν παραδόσεις και γνώσεις.

Από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απειλούνται και τα Νησιά του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Προγνωστικά μοντέλα ερευνητών προειδοποιούν ότι η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει στην περιοχή έως και 1,8 μέτρα μέχρι το 2100.

Σε ό,τι αφορά την Ανταρκτική, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν φέτος έναν μήνα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, συρρικνώνεται κάθε χρόνο, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των κοραλλιών που φιλοξενεί έχει μειωθεί κατά 50%.

Το νησιωτικό κράτος Τουβαλού εκτιμάται πως θα είναι ένα από τα πρώτα που θα καλυφθούν από τον Ειρηνικό Ωκεανό, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Δεδομένου ότι το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται μόλις 4,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, ακόμη και μια μικρή άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μικρό νησιωτικό κράτος.

Στον αντίποδα, η Νεκρά Θάλασσα βλέπει τη στάθμη της να υποχωρεί κατά ένα μέτρο το έτος, η οποία αποδίδεται κυρίως στο ότι κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα στον ποταμό Γιαρμούκ, ο οποίος τροφοδοτεί με νερό τον ποταμό Ιορδάνη που καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα.

Πηγή: www.naftemporiki.gr