«Έκρηξη» καρποφορίας άγριων μανιταριών εξαιτίας των φετινών συνεχόμενων βροχοπτώσεων

Τους φίλους των μανιταριών, αυτούς που αγαπούν τη φύση και την υπαίθρια ζωή και πλήθος άλλων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον εύγεστο καρπό που προσφέρουν απλόχερα τα δάση της χώρας μας πρόκειται να συγκεντρώσει η πόλη των Γρεβενών το τετραήμερο 17-20 Αυγούστου 2023, με αφορμή τη 17η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού.

Η συγκεκριμένη γιορτή συγκεντρώνει πάνω από 15.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας και σχετικού περιεχομένου σε όλο τον πλανήτη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, κάθε χρόνο το ενδιαφέρον για τη γιορτή και τις ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυξάνεται θεαματικά, αφού τις δύο τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται στη χώρα μας ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο μανιταροφιλίας.

«Η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι ραγδαία για τα μανιτάρια που φύονται στα δάση και στα λιβάδια, αλλά και η κατανάλωσή τους κάθε χρόνο υπερπολλαπλασιάζεται, τόσο αυτών που καλλιεργούνται όσο και των άγριων. Είναι το θετικό αποτέλεσμα της γνώσης που καταφέραμε να διαδώσουμε στον κόσμο οι σύλλογοι σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Πρωτοφανής η φετινή καρποφορία

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, η φετινή καρποφορία στα ελληνικά δάση και λιβάδια ήταν πρωτοφανής εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων στη διάρκεια της άνοιξης και του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

«Στα ανοιξιάτικα είδη, είχαμε μια εκρηκτική εμφάνιση κάποιων ειδών, όπως είναι τα μοσχομανίταρα, οι κανθαρίσκοι και οι μαύρες καλοκαιρινές τρούφες που ακόμη συνεχίζουν την καρποφορία τους. Αυτά τα είδη φέτος έκαναν ρεκόρ αριθμού εμφάνισης από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη. Θα έλεγα πως ήταν η αποζημίωση των τελευταίων ετών με τις ανομβρίες και τις ξηρασίες που έφεραν και μικρές καρποφορίες.

Οι καταψύκτες γέμισαν όχι μόνο για τους συλλέκτες, αλλά και για τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα άγρια μανιτάρια και για τα οποία είχαν έλλειψη τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης. Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σπάνια και καινούργια –σε παγκόσμια επίπεδα– είδη, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 30. Με το πανεπιστήμιο γίνεται, επίσης, μοριακή εξέταση κάποιων σπάνιων δειγμάτων που είναι ένα πρόσθετο στοιχείο για την ταυτοποίηση των ειδών.

«Κάθε χρόνο γίνονται μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά που εξειδικεύονται στην μυκητογνωσία. Υπάρχουν καταγεγραμμένα μανιτάρια που υπάρχουν μόνο στη χώρα μας και μετά από κάποια χρόνια έχουν εμφανιστεί σε περιοχές των Βαλκανίων. Μάλιστα, έχουμε δώσει το όνομα Hellenica, που δείχνει ότι είναι μοναδικά ενδημικά είδη της Ελλάδας και πολύ σπάνια που περιορίζονται στα Βαλκάνια, ενώ κάποια άλλα είναι μεσογειακά είδη», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον γεωγραφικό χώρο όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει άγρια μανιτάρια, τονίζει ότι η ζώνη των Γρεβενών είναι ανάμεσα στις δύο βασικές κλιματικές ζώνες της χώρας μας.

Από τη Θεσσαλία και κάτω είναι τα μεσογειακά οικοσυστήματα όπου καρποφορούν μανιτάρια πιο ξυλόφυλλα, ενώ από τη Δ. Μακεδονία, την Ήπειρο και πάνω είναι το μεταβατικό ηπειρωτικό κλίμα με τις πολλές βροχές, τις εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα μεγάλα δάση. Σε αυτό το οικοσύστημα συναντάμε τα μεταβατικά ηπειρωτικά είδη που αυτοφύονται και στην Κεντρική Ευρώπη.

«Συνεπώς, σε αυτές τις ζώνες μπορεί κανείς να συναντήσει και τα δύο είδη μύκητα, και τα μεσογειακά και τα ηπειρωτικά. Επειδή έχουμε πολλές βροχές, έχουμε και μεγάλες καρποφορίες και μεγάλες ποσότητες και επειδή έχουμε ποικιλία δασών και κάποια μανιτάρια συμβιώνουν με δέντρα συναντάμε σε αυτές τις ζώνες μεγάλες ποσότητες και μεγάλη ποικιλία και ποικιλομορφία μανιταριών».

Πιστοποίηση μανιταρόφιλων

Από το 2019, μετά τη σχετική πρόταση του Συλλόγου, εκπαιδεύονται, εξετάζονται και όσοι καταφέρουν να περάσουν τις εξετάσεις πιστοποιούνται πλέον ως μανιταροσυλλέκτες, που σημαίνει ότι αναγνωρίζουν πλέον τα επικίνδυνα και θανατηφόρα είδη, τους κανόνες δεοντολογίας, συλλογής και συντήρησης των μανιταριών. Την πιστοποίηση έχουν καταφέρει να πάρουν μέχρι σήμερα πάνω από 150 άτομα από όλη την Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων, αλλά και τα πανεπιστήμια της χώρας κάνουν συχνά σεμινάρια ενημέρωσης και επιμόρφωσης, ενώ μορφή εκπαίδευσης και ενημέρωσης είναι και οι γιορτές μανιταρογνωσίας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και για τον λόγο αυτόν έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και η γνώση για τον υψηλής διατροφικής αξίας μύκητα.