Έξι καινοτόμες επιχειρήσεις πράσινης τεχνολογίας δίνουν τη λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων τροφίμων

Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται συχνά από τάση σπατάλης αγαθών και πόρων, σε τομείς, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και το νερό. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να αντιμετωπίσουν τώρα μερικές από τις πιο φιλόδοξες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, μέσω καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών, για να συντελέσουν στη διαμόρφωση ενός πιο κυκλικού μοντέλου και να ενισχύσουν την αξία των πραγμάτων που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε.

Η ιστοσελίδα EU-Startups ξεχώρισε μερικές από τις εταιρείες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον με τις έξυπνες πρωτοβουλίες τους –όπως ψηφιακές εφαρμογές και άλλα πράσινα πρότζεκτ– στο πεδίο της σπατάλης προϊόντων και εμείς σας παρουσιάζουμε όσες εξ αυτών δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής.

1. Kitche

Εν έτει 2018, μια οκταμελής ομάδα από το Λονδίνο δημιούργησε μια δωρεάν εφαρμογή κουζίνας που βοηθά τους χρήστες να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσουν χρήματα. Η εφαρμογή Kitche παρακολουθεί τα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο σας και τα τρόφιμα που αγοράζετε, ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως αγοράσετε υπερβολικά πολλά και πετάξετε φαγητό. Συνθέτει, επίσης, συνταγές με βάση τα τρόφιμα που έχετε αγοράσει, επομένως δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για να πετάξετε αυτό το προϊόν που βρίσκεται καταχωνιασμένο στο πίσω μέρος του ψυγείου σας.

Υπολογίζεται ότι η μέση οικογένεια πετάει στα σκουπίδια φαγητό αξίας περίπου 80 ευρώ τον μήνα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά αυτή την τάση. Παγκοσμίως, το 30% των παραγόμενων τροφίμων σπαταλιέται, ένα ποσοστό που δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να ανεχθούμε λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών κρίσεων και του αυξανόμενου προβλήματος εφοδιασμού τροφίμων. Η Kitche έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη βρετανική εταιρεία επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών QVentures και αναπτύσσεται γρήγορα.

2. And-Less

Η Αυστριακή σχεδιάστρια Viktoria Berger αναπτύσσει βιώσιμες συσκευασίες από τότε που κέρδισε το βραβείο καινοτομίας στην πόλη του Λινζ το 2019 για την επιχείρησή της. Όταν χτύπησε η πανδημία COVID-19, εστίασε την προσοχή της στη δημιουργία επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων για φαγητά σε πακέτο (takeaway). Μετά από μια επιτυχημένη πιλοτική φάση στη Βιέννη, το Λινζ και το Γκρατς, το πρόγραμμα έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερα εστιατόρια.

Οι πελάτες εγγράφονται μέσω μιας εφαρμογής, σαρώνουν τον QR κωδικό πάνω από το καπάκι και επιστρέφουν εντός 14 ημερών το δοχείο στο εστιατόριο από όπου έγινε η παραλαβή, με κίνητρο κουπόνια επιβράβευσης. Καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής τροφίμων, οι συσκευασίες καθίστανται σημαντικός ρύπος και η εφαρμογή And-Less είναι μια καινοτόμος λύση για την οικοδόμηση πιο βιώσιμων κοινωνιών.

3. Krill Design

Με έδρα το Μιλάνο, η Krill Design είναι μια startup που μετατρέπει τα σκουπίδια σε «θησαυρό». Ιδρύθηκε το 2018 και το εμβληματικό προϊόν της, ονόματι Ohmie Orange Lamp, είναι ένα φωτιστικό από φλούδες πορτοκαλιού Σικελίας. Η λάμπα είναι εξ ολοκλήρου κομποστοποιήσιμη και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία της περιοχής. Η startup καταπολεμά το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, δημιουργώντας όμορφα, καλοσχεδιασμένα προϊόντα από υλικά που διαφορετικά θα θεωρούνταν σκουπίδια.

Παίρνει τα απόβλητα των εταιρειών τροφίμων και ποτών, όπως φλούδες, σπόρους και όστρακα και τα μετατρέπει σε βιοπολυμερή που είναι βιοαποικοδομήσιμα και κομποστοποιήσιμα. Η λάμπα Orange Peel Ohmie βρίσκεται ήδη στη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης Kickstarter, συγκεντρώνοντας 40.000 ευρώ μέχρι σήμερα, με σκοπό να μπει στη γραμμή παραγωγής.

4. Gravity Wave

Τα νερά μας μολύνονται ολοένα και περισσότερο από μικροπλαστικά, με καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, τα ενδιαιτήματα, τα συστήματα νερού, τα θαλασσινά που καταναλώνουμε και όχι μόνο. Η επιχείρηση Gravity Wave, που ιδρύθηκε το 2020 στο Αλικάντε της Ισπανίας, συνεργάζεται με αλιείς της Μεσογείου για τη συλλογή πλαστικών από τον βυθό της θάλασσας.

Αυτά τα απόβλητα, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε βιώσιμα προϊόντα, όπως θήκες κινητών τηλεφώνων και νήματα για τρισδιάστατους εκτυπωτές. Μία από τις εταιρείες που πωλούν αυτά τα προϊόντα είναι η Flying Tiger από την Κοπεγχάγη. Η Gravity Wave έχει λάβει 100.000 ευρώ σε αρχική χρηματοδότηση.

5. Viva Maris

Μια προσέγγιση για να γίνει ο πλανήτης πιο πράσινος είναι η στροφή σε μια διατροφή που να βασίζεται σε εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Ένα καθαρό συστατικό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που μπορεί να αντικαταστήσει τα ζωικά προϊόντα αναπτύσσεται στους ωκεανούς, και δεν είναι άλλο από τα φύκια.

Η Viva Maris είναι μια γερμανική startup πράσινης τεχνολογίας, που δεσμεύεται να προστατεύει τον ωκεανό μέσω της διατροφής, της επιμόρφωσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις του ανθρώπου στον ωκεανό. Για να γίνει αυτό, δημιουργεί τρόφιμα, χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά βιώσιμο ωκεάνιο συστατικό.

Πέρα από την παραγωγή προϊόντων φυκιών, η startup δίνει, επίσης, προτεραιότητα στην προστασία της βιοποικιλότητας του ωκεανού, στην εξασφάλιση απασχόλησης για πρώην ψαράδες και στη βοήθεια στη διατήρηση των φυσικών θαλάσσιων φυκιών. Το Viva Maris ιδρύθηκε το 2014 και έχει χρηματοδοτηθεί από το Schleswig-Holstein και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

6. GroenCollect

Η GroenCollect ιδρύθηκε το 2016 και είναι μια startup που ασχολείται με τη βιώσιμη, γρήγορη και οικονομική συλλογή απορριμμάτων. Η startup με έδρα το Ρότερνταμ συλλέγει οργανικά απόβλητα, τα οποία είναι πλούσια σε χρήσιμες ουσίες και τα προετοιμάζει για χρήση σε κάθε είδους βιοχημικές διεργασίες. Για παράδειγμα, παραγωγή βιοαερίου από μπαγιάτικο ψωμί, λαχανικά, φρούτα και υπολείμματα τροφίμων.

Από το 2017, η ομάδα προμηθεύει την ολλανδική πρωτοβουλία Stadsgas για την παραγωγή ενέργειας από αστικά απόβλητα. Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την εξαγωγή πρωτεϊνών, την παραγωγή βιοπλαστικών και την παραγωγή ελαίων.