Εξωτερική Σύγκλιση: Στον πάγo οι διαπραγματεύσεις

Στον πάγο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΚΑΠ, με την Εξωτερική Σύγκλιση να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και κρισιμότερες εκκρεμότητες της νέας προγραμματικής περιόδου. Οι ραγδαίες εξελίξεις που επέφερε η πανδημία έχουν αλλάξει την ατζέντα των προτεραιοτήτων στην παρούσα φάση, ωστόσο αργά ή γρήγορα τα κράτη-μέλη θα κληθούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις κατευθυντήριες γραμμές ανάπτυξης μέχρι το 2027.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να κρατήσουν σε εγρήγορση τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς η αποτυχία να βρεθεί μία λύση ή έστω μία κοινά αποδεκτή βάση σχετικά με την Εξωτερική Σύγκλιση αποδεικνύει ακριβώς ότι δεν είναι μία υπόθεση εύκολα διαχειρίσιμη. «Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμμετοχή και των αγροτών», αναφέρει διακεκριμένος καθηγητής της Αγροτικής Οικονομίας στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Διαφωνίες

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 παραμένει στον αέρα και κατά συνέπεια παραμένει μετέωρος και ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Επιτροπής για το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 περιλαμβάνει 365 δισ. ευρώ για την ΚΑΠ. Μεγαλύτερη μείωση προτάθηκε από τη φινλανδική προεδρία, στα 334 δισ. ευρώ, ενώ άλλα κράτη-μέλη, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί, ζητούν μεγαλύτερο «κόφτη».

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και πολλά άλλα κράτη-μέλη εξ αρχής διαφώνησαν ρητά με τα παραπάνω, προσπαθώντας μέχρι πρότινος να επιτύχουν τουλάχιστον διατήρηση του προϋπολογισμού στα τρέχοντα επίπεδα της ΕΕ. Μια ενδεχόμενη μείωση των πόρων της ΚΑΠ θα επηρεάσει τους πάντες, πόσω μάλλον την Ελλάδα, η οποία έχει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα και το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων.

Η Επιτροπή προτείνει περαιτέρω σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ κρατών-μελών, με κάλυψη κατά 50% του χάσματος ανάμεσα στα επίπεδα ενίσχυσης της ΕΕ ανά εκτάριο και το 90% του μέσου όρου της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ορισμένα κράτη-μέλη πιέζουν για πλήρη εξωτερική σύγκλιση, η οποία θα συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τη χώρα.

Η χώρα μας τάσσεται κατά της εξωτερικής σύγκλισης αλλά και οποιασδήποτε μορφής εξωτερικής σύγκλισης με αποκλειστικό κριτήριο την έκταση, καθώς θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των κονδυλίων, μια και η Ελλάδα κατατάσσεται στην δεύτερη θέση, μετά τη Μάλτα, στις χώρες που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο κατά πολύ υψηλότερες από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Φεβρουάριο, στο σχέδιο συμπερασμάτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το κείμενο για την Εξωτερική Σύγκλιση ήταν διατυπωμένο με αγκύλες, ενώ το ελάχιστο επίπεδο πληρωμής ανά εκτάριο έως το 2027 παραλείφθηκε. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή δεν έχει επικαιροποιήσει ακόμη την εκτίμησή της.

Βαλτική

Το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης μπήκε στο τραπέζι την πρώτη δεκαετία του 2000, για να εισαχθεί με τη μεταρρύθμιση του 2013, καθώς 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εντάχθηκαν ως μέλη της ΕΕ. Στην πράξη, το μεγαλύτερο όφελος σε απόλυτους αριθμούς αποκόμισε η Ρουμανία, με την Πολωνία και άλλα κράτη της Βαλτικής να ωφελούνται επίσης. Ωστόσο, και κάποιες παλαιότερες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία αποδείχθηκε σύμφωνα με τους υπολογισμούς ότι είχαν κέρδος.