Εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έργα που δεν έχουν σχεδιαστεί για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Ξεκίνησε νέο πρόγραμμα οκταετούς διάρκειας, ύψους 14,2 εκατ. ευρώ

LIFE

Στην έναρξη του Ολοκληρωμένου Έργου «LIFE-IP AdaptInGR – Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής προσαρμογής στην Ελλάδα», προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την προώθηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής που εκπονούνται από τις περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για έργο οκταετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο LIFE το οποίο υλοποιεί η Ελλάδα, μετά την περσινή έναρξη του «LIFE-IP για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα».

Πιλοτικά έργα

Στους επτά τομείς προτεραιότητας για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή (όπως διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, παράκτιας ζώνης, κινδύνου δασικών πυρκαγιών, χρήσεις γης κ.ά.), θα πραγματοποιηθούν 12 πιλοτικές εφαρμογές στους πέντε πρώτους τομείς και 14 πιλοτικές μελέτες στους τομείς που αφορούν τοπία και χρήσεις γης, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία. «Όλα αυτά τα πιλοτικά προγράμματα θα αφορούν προετοιμασίες διαγωνισμών, εκπόνηση μελετών και υλοποίηση επιλεγμένων δράσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Οδυσσέας Τσιώτας‐Γωγούσος, δ/ντης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του υπουργείου.

Περιφέρειες

Επιπλέον, όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν χάρτες για κάθε περιφέρεια της χώρας με χρήση κλιματικών μοντέλων, «ώστε να έχουμε τέτοιες κλιματικές προβολές υψηλής χωρικής ανάλυσης, που να είναι εύκολο στις περιφερειακές αρχές να μπορούν να εκτιμήσουν την τρωτότητα των περιοχών».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε τις περιφέρειες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση των περιφερειακών σχεδίων. «Τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής θα είναι προαίρεση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου», τόνισε. «Δεν θα μπορούμε, και ούτε νομίζω επιτρέπεται σε κανέναν από εμάς, να χρηματοδοτούνται πλέον έργα από το ΕΣΠΑ ή τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία να μην έχουν συμβατότητα με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, αλλά και να μην έχουν μέσα τους ενσωματωμένη την παράμετρο της προσαρμογής. Μόνο ασφαλή έργα που θα λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές λόγω κλιματικής αλλαγής, θα μπορούν να προχωρούν σε χρηματοδότηση». Εξήγησε, μάλιστα, ότι εκτός από την αίρεση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, η ανάλυση και η πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εισάγεται υποχρεωτικά και στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με στόχο την ασφάλεια των υποδομών και των δραστηριοτήτων.