«Από το 100% που ήταν προγραμματισμένο, σπάρθηκε ένα 80%, οπότε η Θεσσαλία πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες περιοχές»

Σαφώς καλύτερη εικόνα, σε σχέση με την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζει η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στη Θεσσαλία. Το ίδιο ισχύει ως ένα βαθμό τη Φθιώτιδα, όπου οι εκτάσεις όμως είναι πιο περιορισμένες. Εν αντιθέσει με την παρατεταμένη ανομβρία, που εκμηδένισε τις πιθανότητες να πετύχουν οι σπορές στους νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης, σημαντικός αριθμός χωραφιών στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας έχουν να επιδείξουν υγιή φυτά που αναπτύσσονται ομαλά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί τους να ελπίζουν σε καλές αποδόσεις. Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα όπως διαμορφώνεται, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης των στρεμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ), Ιωάννης Τυχάλας, εκτίμησε ότι «η μείωση πανελλαδικά αναμένεται να φτάσει το 50%». Εάν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση οι φετινές καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένεται να βρεθούν αρκετά κάτω από τα 100.000 στρέμματα.

Με διαφοροποιήσεις η Φθιώτιδα

Διαφοροποιήσεις παρουσιάζει η εικόνα της καλλιέργειας στη Φθιώτιδα. Σύμφωνα με τον γεωπόνο από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, Τάσο Σουλτανόπουλο: «Πολλά από τα χωράφια που δεν σπάρθηκαν, έρχονταν από αμειψισπορά και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν για εαρινές σπορές. Με το σιτάρι γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η κατάσταση οπότε ένας σημαντικός αριθμός θα πάνε για αγρανάπαυση. Επίσης πρέπει να πω ότι σημαντικές ποσότητες σπόρων έμειναν απούλητες». Διαφορετική είναι η εικόνα στον Δομοκό Φθιώτιδας, όπου σύμφωνα με τον παραγωγό Γιάννη Μπαλκούρα «η σπορά πήγε καλά και το φυτό βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο».

Κοντά στις αρχικές προθέσεις παρέμεινε η Θεσσαλία

Σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές παρουσιάζει η Θεσσαλία κατά την εκτίμηση του κ. Σουλτανόπουλου: «Απ’ ό,τι έχουμε δει, η πλειοψηφία των φυτών που σπάρθηκαν κατάφεραν να αναπτυχθούν. Εκτιμώ ότι από το 100% που ήταν προγραμματισμένο, σπάρθηκε ένα 80%, οπότε η Θεσσαλία πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες περιοχές». Ακόμα πιο αισιόδοξος παρουσιάζεται ο γεωπόνος της «Alfa Γεωργικά Εφόδια», Πέτρος Μάκας από τη Λάρισα, εκφράζοντας την άποψη ότι η καλλιεργητική τάση στη Θεσσαλία είναι σαφώς αυξητική: «Η εικόνα που έχουμε για φέτος, τόσο για τη Θεσσαλία όσο και για τη Στερεά (σ.σ. Φθιώτιδα) δείχνει μια σαφή στρεμματική αύξηση που τοποθετείται αρκετά πάνω από το 10%». Ο ίδιος έκανε λόγο για πολύ καλές αποδόσεις κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο, όπως αναφέρει, πρόκειται για μια ανταποδοτική διαδικασία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο βοηθήσει κάποιος το φυτό, τόσο περισσότερο θα ανταμειφθεί: «Πέρσι, ορισμένοι παραγωγοί κατάφεραν να πιάσουν αποδόσεις ακόμα και στα 400 κιλά/στρέμμα σε ξηρικά χωράφια. Βεβαίως, είχαν προσέξει το χωράφι τους, κάτι που δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια με αρκετούς παραγωγούς σιτηρών».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας, ο κ. Μάκας ανέφερε: «Έχουμε περάσει τη διαχείμαση χωρίς προβλήματα στις περισσότερες περιοχές και ξεκινά η ζιζανιοκτονία και η επιφανειακή λίπανση. Επίσης, έχει εγκατασταθεί δίκτυο παγίδων για να εκτιμηθούν οι πληθυσμοί εχθρών, όπως είναι το σκαθάρι της γύρης». Ερωτώμενος για τις φετινές αποδόσεις, ο ίδιος ανέφερε: «Ακόμα έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας για να εκτιμήσουμε το πού θα κινηθούν οι αποδόσεις, ωστόσο η μέχρι στιγμής εξέλιξη επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία».