Ξηρασία και αβεβαιότητα χτυπούν την ελαιοκράμβη

Στο 20% οι πρώτες εκτιμήσεις για τη μείωση των εκτάσεων

elaiokrambi

Σημαντική φαίνεται να είναι η μείωση των εκτάσεων ελαιοκράμβης στη χώρα μας, τη στιγμή που σε ορισμένες χώρες της ΕΕ οι εκτάσεις το 2019 προβλέπονται μειωμένες ακόμα και κατά 30% εξαιτίας των δυσμενών κλιματικών συνθηκών που επικρατούν. Παρά τη μεγάλη έλλειψη βροχοπτώσεων στη Βόρεια Ελλάδα, η συγκρατημένα ανοδική τάση, που επικρατεί στη Θεσσαλία σε συνδυασμό με μια σημαντική πτώση στην Κεντρική Μακεδονία, σχηματίζει μια εικόνα σαφούς μείωσης, που φαίνεται όμως να εξομαλύνεται έως έναν βαθμό. Η αρνητική πορεία του σιταριού τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως οδήγησε αρκετούς παραγωγούς να πάρουν το ρίσκο και να σπείρουν και φέτος ελαιοκράμβη, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Σε αρκετές περιοχές, η καλλιέργεια είναι καινούργια, οπότε οι παραγωγοί δεν έχουν κατασταλάξει αν θα αποτελέσει σταθερή επιλογή για τα χωράφια τους.

Θεσσαλία και ποτιστικά φρενάρουν την πτώση

Την άποψή του για την πορεία της καλλιέργειας κατέθεσε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος ανάπτυξης σπόρων σποράς της «Κ+Ν Ευθυµιάδης», Γιάννης Εµµανουήλ: «Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στα στρέμματα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία όμως θα μετριαστεί κάπως από την αυξητική τάση που συνεχίζεται από πέρσι στη Θεσσαλία». Κατά τον ίδιο, φέτος η πτώση στις εκτάσεις δεν φαίνεται να είναι κατακόρυφη σε σχέση με πέρσι: «Το πιο πιθανό είναι να κινηθούμε στα 100.000-120.000 στρέμματα για φέτος. Aρκετοί ρίσκαραν και έσπειραν, περιμένοντας να δουν πότε και πώς θα φυτρώσει. Το ζήτημα αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο αν το φυτό θα προλάβει να φτάσει στο στάδιο ανάπτυξης που απαιτείται πριν το βρει ο παγετός, όσο το πόσα φυτά έχουν φυτρώσει και εκεί τα πράγματα στα βόρεια δεν πήγαν καλά λόγω έλλειψης βροχών», σημειώνει για να προσθέσει ότι «αρκετοί θα επιδιώξουν να μετριάσουν τη ζημιά, σπέρνοντας κάτι άλλο την άνοιξη». Μια αποκαρδιωτική εικόνα στα ξηρικά χωράφια των Σερρών που ισχύει σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως μας είπε, μεταφέρει ο έμπειρος παραγωγός, Θεόδωρος Πρόκλος: «Τέτοια εποχή με ιδανικές συνθήκες το φυτό έφτανε ακόμα και στην πλήρη ανάπτυξή του. Φέτος, βλέπουμε ξηρικά χωράφια που τα φυτά δεν έχουν βγάλει ούτε ένα φύλλο. Όσοι, λοιπόν, το τόλμησαν και βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, αναγκαστικά θα ετοιμάσουν τα χωράφια τους για να βάλουν την άνοιξη ηλίανθο, τουλάχιστον οι πιο πολλοί», μας λέει. «Βέβαια, υπάρχουν και πολλές ποτιστικές καλλιέργειες όπου το φυτό έχει πετάξει το πέμπτο φύλλο. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της ανομβρίας αναγκάστηκαν να πάνε στα τρία ποτίσματα που σημαίνει μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής», συμπληρώνει ο κ. Πρόκλος. Κατά τον Γιώργο Σπάχο, γεωπόνο από τη Λάρισα, αρκετοί που δοκίμασαν την καλλιέργεια περίμεναν υψηλότερες αποδόσεις: «Πέρσι θα έλεγα ότι στην καλύτερη περίπτωση οι παραγωγοί κινήθηκαν στα 150-200 κιλά ανά στρέμμα», σημειώνει.

ΕΕ: Μείωση εκτάσεων έως και 30% στις χώρες υψηλής παραγωγικότητας

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μετεωρολογικό σύστημα παρακολούθησης MARS, οι στρεμματικές αποδόσεις της ελαιοκράμβης σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη είχαν δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω ξηρασίας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ξηρός καιρός του φθινοπώρου οδηγεί σε μεγάλη μείωση στρεμμάτων σε χώρες με μεγάλη παραγωγή ελαιοκράμβης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Πολωνία αποτελεί την εξαίρεση και αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Χαρακτηριστικότερη της μειωτικής τάσης είναι η περίπτωση της Γαλλίας, όπου σύμφωνα με την εγχώρια ομοσπονδία καλλιεργητών ελαιούχων σπόρων (FOP), οι εκτάσεις αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια στρέμματα, από τα 16 εκατομμύρια στρέμματα που βρίσκονταν την προηγούμενη χρονιά. Στη Γερμανία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση 18% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, κάτι που μεταφράζεται σε συνολική έκταση ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων. Oι Γερμανοί αγρότες αποδίδουν αυτή την πτώση στην παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού, ενώ σε αυτό, όπως λένε, ήρθε να προστεθεί και η έλλειψη βροχών του φθινοπώρου, που κατέστησε τη συγκομιδή από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Ως συνέπεια, οι αποδόσεις που καταγράφηκαν ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 15 ετών. Στη Μεγάλη Βρετανία, η πτώση κυμάνθηκε σε 8%-10%, διαμορφώνοντας τις εκτάσεις σε 5,5 εκατομμύρια στρέμματα, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο καλλιέργειας από το 2003.

ΕΕ: Προβλέψεις παραγωγής 2018/2019 σε σιτηρά, ελαιοκράμβη

 

Μαλακό σιτάρι

Σκληρό σιτάρι

Κριθάρι

Ελαιοκράμβη

Αρχικά αποθέματα (χιλ. τόνοι)

10.177

2.850

5.637

1.061

Εκτάσεις (εκατ. στρέμματα)

 233,9

25,62

 120,4

68,48

Αποδόσεις (κιλά/στρέμμα)

 610

 340

 490

 290

Τελικά αποθέματα (χιλ. τόνοι)

18.227

2.449

4.631

3.002

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή