Ελαιόλαδο: Τα αίτια της ζημιάς θα καθορίσουν τις αποζημιώσεις

«Το πλέον σημαντικό για να θεμελιωθούν αποζημιώσεις είναι να κριθεί το ζήτημα του αιτίου της ζημιάς και η όποια σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα», είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών από την Κρήτη, για το θέμα της μεγάλης ζημιάς με το ελαιόλαδο τη φετινή περίοδο.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με πολιτική απόφαση, τονίζοντας ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα, «μεθοδικά, τεκμηριωμένα και οργανωμένα».

Χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Δεδομένου ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία».

Η δακοκτονία στην Περιφέρεια

Στο μεταξύ με αφορμή την κάθοδο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, έστειλε σειρά προτάσεων στον κ. Βορίδη, όπου μεταξύ άλλων ζητείται το πρόγραμμα δακοκτονίας να το διαχειρίζεται πλήρως η Περιφέρεια Κρήτης.

Εκτός από αυτό το αίτημα η Περιφέρεια ενσωματώνει στο πλαίσιο των προτάσεων της, διαχρονικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και την «αρνητική» εμπειρία της φετινής καταστροφικής χρονιάς, γι’ αυτό και επιδιώκει να αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή των φαρμάκων, αλλά και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος.

Η Περιφέρεια διεκδικεί επίσης, μεταξύ άλλων, να υποστηριχθεί η έρευνα, να αυξηθούν οι πιστώσεις και να μπορούν να εκτελούνται ταχύτερα οι διαδικασίες της δακοκτονίας.

Στο σύνολό του το πλαίσιο των διεκδικήσεων που αξιώνει η Περιφέρεια Κρήτης, αποτελούν διαχρονικά αιτήματα που είχαν διατυπωθεί είτε από τους εκπροσώπους φορέων, είτε από τον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα αποτελούν αυτονόητες διεκδικήσεις, που λογικά θα έπρεπε να ισχύουν ήδη.

Όπως αναφέρεται, «παρά το γεγονός πως όλοι οι Υπουργοί που ως τώρα είχαν ακούσει τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις σε διάφορες συναντήσεις, είχαν συμφωνήσει στο δίκαιο των αιτημάτων, μέχρι σήμερα το νομικό πλαίσιο παραμένει απαρχαιωμένο, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στην ουσία δεν καλύπτει τους παραγωγούς».

Ο κ. Βορίδης έχει δεσμευθεί ότι το νομικό πλαίσιο θα αλλάξει, ενώ έχει εκφράσει την άποψη πως εφόσον διαπιστωθεί ότι τα προβλήματα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, θα μπορέσουν να υπάρξουν και αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Περιφέρεια ζητά ακόμα την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών, την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα, καθώς και την αύξηση των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστο 6-8 ψεκασμοί, με δεδομένο ότι οι επικρατούσες εδαφοκλιματικές συνθήκες εννοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων.

Πηγή: ert.gr