Ελαιούχοι Σπόροι: Ολοταχώς για ιστορικό ρεκόρ η ελαιοκράμβη

Οι αλλεπάλληλες βροχές που πήγαν πίσω από μία έως δύο εβδομάδες τη συγκομιδή στα σιτηρά, καθώς και η μικρή καθυστέρηση της έναρξης της παραλαβής από τα εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ είναι οι βασικές αιτίες που δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελαιοκράμβης.

Φέτος, η καλλιέργεια διατηρεί θετική δυναμική με δέλεαρ για ακόμα μία χρονιά το «40άρι» της τιμής παραγωγού. Ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, η Θεσσαλία συνεχίζει σταθερά αυξητικά, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία περιοχές που είχαν υποφέρει από την ανομβρία επανακάμπτουν. Από τα παραπάνω το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ελαιοκράμβη θα κινηθεί πανελλαδικά μεταξύ 190.000 και 200.000 στρεμμάτων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει νέο ρεκόρ.

Τελειώνουν με το σκληρό και ξεκινούν να παραδίδουν οι Θεσσαλοί

Στη Θεσσαλία, η ολοκλήρωση της συγκομιδής σκληρού σιταριού σηματοδοτεί την έναρξη στην ελαιοκράμβη. «Αυτό σημαίνει ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες», δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από τη Μαγνησία, Θανάσης Κούντριας, για να συμπληρώσει: «Η Agroinvest, που δίνει στην περιοχή τον τόνο από πλευράς εργοστασίων, ανακοίνωσε ότι ξεκινά να παραλαμβάνει από 21/6. Πέρυσι, οι παραλαβές είχαν ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα και πάλι θεωρείτο ότι είχαμε καθυστερήσει». Ο ίδιος εκτιμά ότι τα στρέμματα στην περιοχή είναι ελαφρώς αυξημένα και ξεπερνούν τα 10.000.

Μια καλή σοδειά περιμένει ο παραγωγός από τον Αλμυρό Μαγνησίας, Χρήστος Ρομφαίας, που εμπιστεύεται την καλλιέργεια εδώ και αρκετά χρόνια: «Φέτος, η χρονιά αναμένεται μεν να είναι καλή όχι όμως καλύτερη από πέρσι. Στόχος είναι να περάσουμε τα 350 κιλά/στρέμμα και απ’ ό,τι φαίνεται θα το πετύχουμε. Πάντως, η άνοιξη φέτος ήταν θερμή και υπήρχαν αρκετές αυξομειώσεις θερμοκρασίας που δεν βοήθησαν».

Σύμφωνα με τον κ. Ρομφαία, οι παραγωγοί ελέγχουν την υγρασία του φυτού που θα πρέπει να είναι κάτω από 9% για να παραδοθεί στο εργοστάσιο χωρίς προβλήματα: «Ένα κριτήριο που ελέγχουμε είναι το χρώμα του φυτού. Αν τα “λουριά” που σχηματίζονται και περιέχουν τον σπόρο είναι καφέ, τότε το φυτό δεν έχει πολλή υγρασία. Aντίθετα, αν είναι πράσινα, υπάρχει πρόβλημα».

Κατά τον ίδιο, το προσιτό καλλιεργητικό κόστος σε συνδυασμό με τη «φιξ» τιμή των 40 λεπτών που προβλέπει το συμβόλαιο είναι τα βασικά κίνητρα για να καλλιεργήσει κάποιος ελαιοκράμβη. «Με την παράδοση του προϊόντος παίρνουμε προκαταβολή 32 λεπτά/κιλό και τον Αύγουστο γίνεται η εξόφληση», σημείωσε ο κ. Ρομφαίας.

Αύξηση στρεμμάτων έως 10% εκτιμά για φέτος και ο γεωπόνος από τα Φάρσαλα, Ιωάννης Χαρμπής, σημειώνοντας ότι ακόμα οι παραγωγοί αλωνίζουν σκληρό σιτάρι. «Λογικά, η συγκομιδή θα ξεκινήσει από Δευτέρα, τα φυτά φαίνονται σε καλή κατάσταση, επομένως είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Για διατήρηση των υφιστάμενων καλλιεργούμενων εκτάσεων με αυξητικές τάσεις στη Στερεά Ελλάδα, μίλησε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, Τάσος Σουλτανόπουλος. «Η καλλιέργεια πάει καλά τόσο εδώ, όσο και στο Δομοκό», σημείωσε.

EΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ

Μείωση εκτάσεων και παραγωγής

Μείωση εκτάσεων κατά 4,5% (από 56.130.000 στρέμματα σε 53.609.000) και παραγωγής κατά 3% προβλέπουν για φέτος οι COPA – COGECA σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, οι εκτιμήσεις δείχνουν σταθερότητα (από 300 σε 305 κιλά/στρέμμα). Στον σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά στοιχεία με τις φετινές εκτιμήσεις και τη σύγκριση με πέρσι:

Μακεδονία

Επανακάμπτουν οι Σέρρες, δυνατά η Κοζάνη

Σε φυσιολογικά επίπεδα ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις επανήλθαν οι Σέρρες, περιοχή με παράδοση στην ελαιοκράμβη. Η τοπική «Φυτοενέργεια» είναι έτοιμη για παραλαβές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Οδυσσέα Γαβρανίδη: «Έχουμε ξεκινήσει τις παραλαβές από τις αρχές της εβδομάδας, αλλά ακόμα τα φυτά είναι υγρά λόγω βροχών. Φέτος, έχουμε προγραμματίσει να παραλάβουμε μεγαλύτερες ποσότητες», σημείωσε. Κατά τον γεωπόνο και προϊστάμενο του τμήματος σπόρων σποράς της «Κ & Ν Ευθυμιάδης», Γιάννη Εμμανουήλ, στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων: «Σε αρκετές περιοχές, τα στρέμματα είναι αυξημένα, εκτός από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι για 20.000 στρέμματα στις Σέρρες, μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλασιασμό σε σχέση με πέρσι. Στη Θεσσαλονίκη, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τα στρέμματα στα 45.000 – 50.000. Αύξηση υπάρχει και στην Κοζάνη, όπου οι εκτάσεις ανέρχονται περίπου σε 30.000 στρέμματα. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία, υπάρχει μια αύξηση στην Καβάλα, αλλά, αντίθετα, πτώση σε Δράμα και Ξάνθη». Ο Θεόδωρος Πρόκλος, παραγωγός από την ανατολική πλευρά των Σερρών στα σύνορα με τη Δράμα (Ροδολίβος), δεν έβαλε φέτος ελαιοκράμβη.
«Το φθινόπωρο το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και ξηρό και φοβήθηκα. Πολλοί παραγωγοί εδώ δεν είχαν καλά αποτελέσματα πέρσι και δεν ξαναέβαλαν», μας εξηγεί.