Μεσσηνία: Εξοικονόμηση αρδευτικού νερού στην ελιά κατά 19% μέσω του συστήματος gaiasense

Εκπαίδευση νέων αγροτών στη Μεσσηνία για τον εκσυγχρονισμό της ελαιοκαλλιέργειας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
25/01/2025
7' διάβασμα
messinia-exoikonomisi-ardeftikou-nerou-stin-elia-kata-19-meso-tou-systimatos-gaiasense-344633

Περισσότεροι από 30 νέοι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας βρέθηκαν την Τρίτη (21/1), στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των νέων αγροτών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στην Κουκουνάρα Μεσσηνίας και την αγροτική εκμετάλλευση του ελαιοπαραγωγού Γιάννη Ζωντανού, μέλος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η ΕΝΩΣΗ». Ο στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή τους σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τις νέες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Η επιλογή του κ. Ζωντανού να εμπιστευτεί την τεχνολογία, ήδη από το 2019, χρησιμοποιώντας συστήματα ευφυούς γεωργίας για τη βελτίωση της αγροτικής του παραγωγής, κατέστησε την εκμετάλλευσή του ιδανική υπαίθρια «τάξη» για την απευθείας κατάρτιση των νέων αγροτών στις νέες τεχνολογίες. Σε αγροτεμάχια του ίδιου έχει εγκατασταθεί, σε συνεργσία με τον συνεταιρισμό, αγρομετεωρολογικός σταθμός του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, με τον ίδιο να αναφέρει στους εκπαιδευόμενους ότι «πριν από την εγκατάσταση, το χωράφι ήταν σε άθλια κατάσταση και, πλέον, με την υποστήριξη του συστήματος, των γεωπόνων και της εταιρείας, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο παραγωγικά».

Οι νέοι αγρότες που συμμετείχαν στην εκπαίδευση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη βιωματική εμπειρία του παραγωγού από την εφαρμογή της τεχνολογίας, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού. Γεωπόνοι της εταιρείας NEUROPUBLIC, που βρίσκονταν στην αγροτική εκμετάλλευση του κ. Ζωντανού, για τις καθιερωμένες καλλιεργητικές εργασίες, μίλησαν στους εκπαιδευόμενους για τον τρόπο μείωσης του κόστους παραγωγής μέσω της παροχής συμβουλών για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Σπύρος Ρέππας, γεωπόνος πεδίου της εταιρείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «πραγματοποιήθηκε μία αναλυτική συζήτηση για τα οφέλη της τεχνολογίας στην καλλιέργεια, ενώ απαντήθηκαν και ερωτήσεις των εκπαιδευόμενων σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης αγρομετεωρολογικού σταθμού στα χωράφια τους».

Υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας σε 103 στρέμματα

Ο κ. Ζωντανός, συμπληρωματικά με τα παραπάνω, έχει ενεργή συμμετοχή σε θέματα τεχνολογίας, καθώς έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα QuantiFarm, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής μέσω προηγμένων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο του έργου, συμμετέχει με δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων (20 και 18 στρέμματα), ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας συμμετέχουν επιπλέον τέσσερις ελαιοπαραγωγοί με 103 στρέμματα. Αγρομετεωρολογικοί σταθμοί gaiatron έχουν εγκατασταθεί στα αγροτεμάχια των παραγωγών, με σκοπό τη συλλογή ατμοσφαιρικών και εδαφικών δεδομένων, παρέχοντας υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, υιοθετώντας «έξυπνες» πρακτικές για την ορθολογική διαχείριση εισροών, τη μείωση υδατικών και εδαφικών πόρων, καθώς και την ορθολογική διαχείριση των φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων της καλλιέργειας.

Βελτίωση παραγωγής και ποιότητας

Η Μεσσηνία φαίνεται πως θέτει τις βάσεις, μέσω της τεχνολογίας, για τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος της ελιάς. Όπως εξηγούν στην «ΥΧ» οι γεωπόνοι Γιώργος Ζωντανός και Αντρέας Συρεγγέλας, που έχουν αναλάβει τις επιτόπιες παρατηρήσεις στα αγροτεμάχια παραγωγών με εγκατεστημένους σταθμούς του συστήματος gaiasense στη Μεσσηνία και την εξαγωγή των στοιχείων αντίστοιχα, «αξιοποιώντας τα κλιματολογικά δεδομένα, τις επιτόπιες παρατηρήσεις της καλλιέργειας, την έγκαιρη ψηφιακή καταγραφή καλλιεργητικών εργασιών από τους παραγωγούς μέσω της mobile εφαρμογής Gaiasense App, είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα με πολύ μεγάλο θετικό αντίκτυπο, βελτιώνοντας την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος».

Όσον αφορά τον τομέα της θρέψης, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος gaiasense, πραγματοποιήθηκε μελέτη βασισμένη στα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ώστε να προσδιοριστεί το εδαφικό προφίλ των αγροτεμαχίων για την έκδοση εξειδικευμένων συμβουλών θρέψης σύμφωνα με τις θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας.

Από αριστερά: Νίκος Σβάρνας, γεωπόνος και εξωτερικός συνεργάτης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Σπύρος Ρέππας, γεωπόνος της Neuropublic, Γιάννης Ζωντανός, ελαιοπαραγωγός.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν συμβουλές θρέψης ανά αγροτεμάχιο για κάθε καλλιεργητικό κύκλο. Οι παραγωγοί, που ακολούθησαν την εξειδικευμένη συμβουλή θρέψης, πέτυχαν τόσο καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, όσο και κερδοφορία, καθώς παρήγαγαν 10% περισσότερο προϊόν από τον γενικό μέσο όρο. Όσον αφορά τον τομέα της άρδευσης, εκδόθηκαν συμβουλές άρδευσης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αξιοποιώντας εδαφολογικές και μικροκλιματικές παραμέτρους. Η εξοικονόμηση αρδευτικού νερού άγγιξε σε ποσοστό το 19% ανά αγροτεμάχιο».

Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών

Παράλληλα, καθοριστική χαρακτηρίζεται η συμβολή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στις στοχευμένες επεμβάσεις φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση των κυριότερων εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας, όπως είναι το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο. Όπως εξηγούν, «με την υποστήριξη της υποδομής ευφυούς γεωργίας, ο παραγωγός είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε όλα τα κρίσιμα φαινολογικά στάδια της καλλιέργειας την εμφάνιση επικινδυνότητας για την εκδήλωση συμπτωμάτων γλοιοσπορίου και κυκλοκονίου τις κρίσιμες περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Επιπρόσθετα, με τη χρήση της mobile εφαρμογής Gaiasense App o παραγωγός είχε στη διάθεσή του ένα πολύ χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο, καθώς είχε τη δυνατότητα λήψης γεωργικών προειδοποιήσεων, καταλληλότητας ψεκασμού, συνδυάζοντας μετεωρολογικές προγνώσεις για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, καθώς και μια σειρά ατμοσφαιρικών δεδομένων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προσβολής εντομολογικών εχθρών και ασθενειών».

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Στα πολλαπλά οφέλη των παραγωγών, όπως εξηγούν οι κ.κ. Συρεγγέλας και Ζωντανός, «προστίθεται και η λήψη προειδοποιήσεων (sms) για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την εξειδικευμένη πρόγνωση καιρού του gaiasense και της σύγχρονης και πρωτοποριακής εφαρμογής SmartWeather 5νθήμερης πρόγνωσης καιρού. Οι παραγωγοί έλαβαν sms και η ενημέρωση αφορούσε την πιθανότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, το χρονικό διάστημα εκδήλωσης, καθώς και τα χιλιοστά βροχής (mm) σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η χρήση και η εφαρμογή ενός τόσο καινοτόμου συστήματος στην καλλιέργεια ελιάς λειτούργησε αρκετά υποστηρικτικά, έτσι ώστε να βελτιώσουν τον τρόπο καλλιέργειας με σύγχρονες και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, τη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά καθιστώντας την καλλιέργεια ανταγωνιστική, προσθέτοντας ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους παραγωγούς ότι το σύστημα τους βοήθησε σε σημαντικό βαθμό στην ορθή λήψη προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση κινδύνου εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών, αφού είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση στοιχεία, όπως η υγρασία, η θερμοκρασία του φυλλώματος κ.λπ.».