ΕΛΚΕΘΕ: Τα μπλε καβούρια διαταράσσουν την ισορροπία στον κόλπο της Ελούντας

ΕΛΚΕΘΕ: Τα μπλε καβούρια διαταράσσουν την ισορροπία στον κόλπο της Ελούντας

Τα μπλε καβούρια κατέκλυσαν τις θάλασσες της Κρήτης  απειλώντας με εκτοπισμό  άλλα ενδημικά είδη της θαλάσσιας πανίδας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ ο κόλπος της Ελούντας είναι, όπως δείχνουν οι μελέτες, ένας από τους πιο ελκυστικούς τόπους συγκέντρωσης για το μπλε καβούρι.

«Τα μπλε καβούρια και οι μεγάλες γαρίδες, μήκους 23 εκατοστών, που πιάστηκαν σε δίχτυα ψαράδων στην περιοχή του Καλού Χωριού, είναι μεν ξενικά είδη, αλλά δεν είναι  επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση κατανάλωσής τους», όπως το λαγόψαρο , αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την ιχθυολόγο της αντιπεριφέρειας Λασιθίου Ελένης Ψόχιου  «με μια ορθολογική διαχείριση, μπορούν  να επιφέρουν επιπλέον εισόδημα στους επαγγελματίες της θάλασσας και κατ’ επέκταση  στην τοπική οικονομία» Με θέμα την ορθή (περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά) διαχείριση της κατάστασης όπως αυτή εξελίσσεται στη θάλασσα της Ελούντας μετά την εισβολή νέων θαλάσσιων  ειδών,  πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  στο πρώην κοινωνικό κατάστημα με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και ειδικότερα του Τμήματος Αλιείας σε συνεννόηση και με το Δήμο Αγίου Νικολάου. Παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Γουλιδάκης και Μαρία Χανιωτάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός,  η υπεύθυνη του Τμήματος Αλιείας ιχθυολόγος Ελένη Ψόχιου, ο  Δρ Κώστας Ντούνας, Διευθυντής Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Δήμητρα Χασιώτη, εκπρόσωποι του σωματείου επαγγελματιών αλιέων της Ελούντας και εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Κοινότητας Ελούντας.

Μιλώντας για το θέμα  η κ. Ψόχιου είπε «τα μπλε καβούρια χαρακτηρίζονται επίσης ως λεσεψιανοί μετανάστες, εντοπίστηκαν στον κόλπο της Ελούντας και συμπεριλαμβάνονται ως είδος, στη μελέτη που εκπονεί το Τμήμα Αλιείας για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης που επικρατεί στον κόλπο.

Είχε καταγραφεί ένας αρχικός πληθυσμός, αλλά τώρα οι ψαράδες της περιοχής ισχυρίζονται ότι τα καβούρια αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να συναντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις μέσα στον κόλπο, γι’ αυτό και αναζητείται τρόπος διαχείρισης της παρουσίας και των επιπτώσεων που προκαλούν».

Όπως  επεσήμανε η κ Ψόχιου «στον Κόλπο Ελούντας δεν υπάρχει απαγόρευση αλίευσης, ισχύει όμως απαγόρευση που αφορά την απόλυτη προστασία των εναλίων αρχαιοτήτων και συνδέεται με την αλιευτική δραστηριότητα» Ωστόσο οι περισσότεροι  αλιείς της Ελούντας είχαν  συμμορφωθεί με την απαγόρευση μέχρι πρόσφατα, που κάποιοι  την αθέτησαν και επιχείρησαν να επωφεληθούν από το νεοφερμένο αλίευμα – τα μπλε καβούρια – που όπως αποδείχθηκε πιάνουν και καλή τιμή στην αγορά, αφού υπάρχει ζήτηση για κατανάλωσή τους ρίχνοντας  δίχτυα μέσα στον κόλπο, ενώ οι υπόλοιποι, τηρώντας την απαγόρευση, περιορίζονται και τα ψαρεύουν στην είσοδο του κόρφου, δήλωσε η κ. Ψόχιου.

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθος πρακτικές σε σχέση με τα ιχθυαποθέματα της περιοχής αλλά και την ευρύτερη προστασία του κλειστού κόλπου της Ελούντας  υλοποιείται  ερευνητικό πρόγραμμα  από το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον κόλπο, με στόχο  την καταγραφή των πληθυσμών των ειδών.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας αλλά και τους αλιείς της περιοχής, θα υπολογιστούν οι πληθυσμοί του μπλε καβουριού. Άμεσα θα γίνουν σχετικές δειγματοληψίες με ευθύνη του Δρ. Ντούνα Κωνσταντίνου  Διευθυντή Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ-ΙΘΑΒΒΥΚ τα αποτελέσματα αυτών θα αποτελέσουν μπούσουλα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αλίευση τους έτσι ώστε να διαφυλαχθεί ο ευαίσθητος βυθός του Κόρφου της Ελούντας.

Πηγή: ert.gr