Ελληνικό Δημόσιο: Μετά από 200 χρόνια ζητά να επιστραφούν στην κυριότητά του αγροκτήματα
Σε νομικά αδιέξοδα φαίνεται να βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στον Δήμο Λοκρών, όπου μετά την επίδοση αγωγής από δικαστικό κλητήρα, καλούνται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας να… επιστρέψουν αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή τους. Το σύνολο αυτών των εκτάσεων είχε δοθεί σε ακτήμονες της περιοχής μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους!
Με διάφορους τρόπους, όπως κληρονομιές, μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες, οι εκτάσεις αυτές περιήλθαν στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών, οι οποίοι ισχυρίζονται τη νομιμότητα της κατοχής τους και προβληματίζονται για ποιον λόγο η πολιτεία, μετά από 200 χρόνια, ζητά την επιστροφή των περιουσιών τους.
Σύμφωνα με τον Παρασκευά Μπακάρα, αγρότη από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, η επίδοση της αγωγής από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον ίδιο, αλλά και σε άλλους ιδιοκτήτες γης στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης.
«Έχω αποκτήσει νόμιμα αυτές τις εκτάσεις εδώ και δέκα χρόνια, μετά από αγοραπωλησία που έγινε από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Αφού ελέγχθηκαν οι τίτλοι κυριότητας και έγιναν τα συμβόλαια, προχώρησα στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας ελιάς με νέες φυτεύσεις, διάνοιξη γεωτρήσεων και εγκατάσταση σύγχρονου αρδευτικού συστήματος.
Παράλληλα, στην ετήσια αίτηση ΟΣΔΕ πρόσθεσα και αυτό το αγροτεμάχιο. Μετά από πολυετή προσπάθεια και πολλές δυσκολίες, τα δέντρα μου άρχισαν να καρποφορούν και να βρίσκονται σε πλήρες παραγωγικό στάδιο. Δυστυχώς, όμως, η επίδοση αυτού του εγγράφου στα χέρια μου δημιουργεί σε μένα και την οικογένειά μου ανησυχίες για το μέλλον αυτού του κτήματος, όπως επίσης και για τα άλλα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα».
Απογοητευμένος για αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μπακάρας κάνει λόγο για ένα κράτος που, μετά από 200 χρόνια απελευθέρωσης, χρησιμοποιεί τουρκική νομοθεσία. Λέει ότι η ευνομούμενη πολιτεία μάς θέτει εξ απροόπτου, χωρίς καμία ενημέρωση, ώστε να απαντήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα για ένα θέμα που δεν γνωρίζουμε. «Για ποιον λόγο η πολιτεία μάς επισύρει ευθύνες, μας καλεί να αναλάβουμε δικαστικά έξοδα σε μια νόμιμη διαδικασία αγοραπωλησίας από νόμιμους και θεσμοθετημένους εκπροσώπους της; Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε για το αύριο, όταν δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η αρνητική εικόνα και η σοβαρότητα της πολιτείας απέναντι σε μένα, όπως και σε κάθε πολίτη;».
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Βασίλης Καραγιώργος, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου από την ίδια περιοχή. Δήλωσε ότι και αυτός έλαβε τη συγκεκριμένη αγωγή από το υπουργείο Οικονομικών και καλείται από την πολιτεία να καταβάλει τα νόμιμα δικαιολογητικά, όπως επίσης και να προβεί στη διαδικασία εξαγοράς του χωραφιού του, το οποίο απέκτησε με νόμιμο τρόπο από τους προγόνους του. «Ο παππούς μου καλλιεργούσε αυτά τα κτήματα πριν από τον πόλεμο του ’40 με σιτάρι και καπνό. Στη συνέχεια, φυτεύτηκαν ελιές από τον πατέρα μου και ένα μέρος αυτών περιήλθε στη δική μου ιδιοκτησία. Για πολλές δεκαετίες τα κτήματα είναι καταγεγραμμένα στο ΟΣΔΕ, όπου παίρνουμε και τις αντίστοιχες ενισχύσεις που δίνονται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία καταγγελία από άλλους για καταπάτηση εδαφών από την πλευρά μας, παρά μόνο η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας και καλούμαστε να δώσουμε λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, έξοδα και ένα αβέβαιο αύριο».
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι και άλλοι γνωστοί του έλαβαν τη συγκεκριμένη αγωγή και στην ευρύτερη περιοχή έχει δημιουργηθεί προβληματισμός και αγωνία για το μέλλον των ιδιοκτητών εκτάσεων, που σήμερα τις κατέχουν με νόμιμο τρόπο.
Εστιάζοντας στην αγοραπωλησία εκτάσεων, οι οποίες είχαν περιέλθει στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο και στη συνέχεια τις πούλησε, ο Στάθης Ζουρνατζής, κάτοικος Αταλάντης, κάνει λόγο για μια κατάσταση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. «Τίθεται θέμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του. Η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες γης που έχουν αυτές τις εκτάσεις, διότι δεν γνωρίζουν αν θα τους ανήκουν αύριο ή αν θα πρέπει να μπουν στην εξαγορά των ίδιων των χωραφιών τους για χρήματα που οι ίδιοι ίσως να μην έχουν».
Το ιστορικό
Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του την επίμαχη περίοδο του 1830, με τη σύσταση του ελληνικού κράτους και το θέμα των δημόσιων γαιών που περιήλθαν στη δικαιοδοσία του μετά την απελευθέρωση. Νομικοί κύκλοι στους οποίους απευθυνθήκαμε κάνουν λόγο για επιθετική συμπεριφορά του υπουργείου απέναντι στους πολίτες και τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να αποδοθεί πολιτική λύση.
Υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια η διαδικασία μεταβιβάσεων, πωλήσεων κ.ά. γινόταν με καλόπιστο και νόμιμο τρόπο τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών όσο και των εμπλεκόμενων νομικών σε αυτήν τη διαδικασία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, όπως και του δασολογίου, διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, το περιβάλλον, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες.