Εμπόριο παραδοσιακών σπόρων: Ναι μεν, αλλά…

Ο Λαρισαίος εκπρόσωπος του «Πελίτι», Γιάννης Τσιουρής, μεταφέρει τις εμπειρίες του από το φεστιβάλ σπόρων στη Χάλκη και μιλά για το εμπόριο σπόρων, που μπορεί να περπατήσει στην Ελλάδα, όχι όμως από το Πελίτι.

peliti 2

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία, ο συντονιστής της ομάδας «Πελίτι» στον Νομό Λάρισας, Γιάννης Τσιουρής.

H παρουσία της ελληνικής αποστολής στο φεστιβάλ σπόρων που διοργανώθηκε στην περιοχή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επικεφαλής ήταν ο ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ενώ τους τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Ο Γιάννης Τσιουρής μοίρασε σπόρους από την περιοχή του, ενώ το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας ήταν η συνάντησή τους με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον «πράσινο» Πατριάρχη, όπως τον αποκαλούν οι άνθρωποι του «Πελίτι», λόγω της ευαισθησίας του για το περιβάλλον, ο οποίος, μαζί με το αντίδωρο, μοίρασε παραδοσιακούς σπόρους στους πιστούς, μετά από το τέλος της Θείας Λειτουργίας στην οποία πρωτοστάτησε.

Εμπόριο σπόρων

Εξαιτίας του ολοένα αυξανόμενου αριθμού ενδιαφερόμενων για τη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και της υιοθέτησης της ιδέας περί «ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος», ρωτήσαμε τον κ. Τσιουρή για τις προοπτικές εμπορίας των παραδοσιακών σπόρων και αν αυτός ο τομέας, ο οποίος πρωτίστως βασίζεται στον εθελοντισμό και την ανιδιοτέλεια, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο σε νέους που αγαπούν τη φύση, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν και πρακτικές βιοπορισμού και επαγγελματικής αποκατάστασης.

«Καταρχήν, η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει το εμπόριο παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών στην πατρίδα μας. Ανεξαρτήτως βέβαια αυτής της απαγόρευσης, όσον αφορά στο Πελίτι, αυτή η προοπτική δεν μας αφορά. Από τη στιγμή που ο ιδρυτής της Ομάδας μας, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, δημιούργησε το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, με σκοπό την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, θα ήταν άκαιρο και αδόκιμο να μας απασχολεί η εμπορία των σπόρων».

Να ανοίξει το παιχνίδι

«Από την άλλη, δεν διαφωνούμε με την προοπτική εμπορίας των σπόρων», συνεχίζει ο κ. Τσιουρής. «Κάποιοι που σήμερα απασχολούνται ερασιτεχνικά με τη διατήρηση και διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών, θα μπορούσαν να το δουν σε επαγγελματικά πλαίσια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον βασικό μας στόχο, που είναι να ανοίξει το παιχνίδι κατοχής και διατήρησης παραδοσιακών σπόρων και να μην αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μεγάλων εταιρειών».