Ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα η ψηφιακή γεωργία

Συνεδρίαση για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την Τρίτη 21/11 με ευρεία συναίνεση των κομμάτων, η οποία επεκτάθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, στον οποίο αναφέρθηκε τόσο ο Νίκος Παππάς και ο Σταύρος Αραχωβίτης, όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης, τονίζοντας τη σημασία του.

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Η ψήφιση της οδηγίας, παρά το γεγονός ότι συνέπεσε με την ψήφιση του προϋπολογισμού –που συνήθως οδηγεί σε αντιπαραθέσεις–, έγινε δεκτή επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ. Η ΧΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

O ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα

Πρώτος στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος καλωσόρισε τις θετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για το συγκεκριμένο θέμα και τόνισε ότι «μιλάμε για ένα έργο τομή το οποίο από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε. Η μεγάλη υποδομή ψηφιακής γεωργίας την οποία αναπτύσσουμε, αφορά εξίμισι χιλιάδες σταθμούς και τη μισή καλλιεργήσιμη γης της χώρας, δηλαδή δεκαπέντε εκατομμύρια στρέμματα. Ο κάθε αγρότης θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες».

Επίσης, τόνισε ότι «διαμορφώνεται η πρώτη δημόσια υποδομή μετά από πάρα πολλά χρόνια με δημόσια δεδομένα –θέλω να το υπογραμμίσω και ο νοών νοείτω- και, βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμιά μας και τα ερευνητικά μας κέντρα θα μπορούν αυτά τα δεδομένα, τα ασφαλή δεδομένα, εάν προχωρήσουμε και στην υπερψήφιση της Οδηγίας NIS, να τα αξιοποιούν και να αναπτύσσουν υπηρεσίες που θα μπορούν οι αγρότες μας να χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την παραγωγή τους, την αποδοτικότητά τους, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές πιλοτικές εφαρμογές του μέτρου, όπου έχουμε εξοικονόμηση 35% και 40%. Όμως, και θέλω να επανέλθω σε αυτό, χωρίς τη μεγάλη δημόσια παρέμβαση για την ανάπτυξη αυτής της υποδομής και του δικτύου, η χώρα θα έμενε πίσω».

Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή

Στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού αναφέρθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζοντας πως η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή και η χώρα τώρα επενδύει πάνω στον ψηφιακό κόσμο και πάνω στο μέλλον της αγροτικής παραγωγής, καθώς το έργο της ψηφιακής γεωργίας είναι ένα έργο που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα από το προσχέδιο της προκήρυξης μέχρι να φτάσουμε σε μία μορφή, η οποία φτάνει στο τέλος της, κάτι που θα δείτε σε πολύ λίγες μέρες. Οι χρήστες των αποτελεσμάτων των δεδομένων που θα υπάρχουν από όλη αυτήν τη δουλειά, μόλις ολοκληρωθεί, θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση. Αυτό είναι για εμάς η απόλυτη εγγύηση ότι ο Έλληνας αγρότης θα απολαμβάνει τα οφέλη αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι ένα τεράστιο βήμα. Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, το αναγνώρισε και έδωσε τα εύσημα. Μάλιστα, στις 10 Δεκέμβρη θα τον έχουμε στην Ελλάδα και θα έχουμε τη χαρά να συζητήσουμε μαζί του, όπως συζητήσαμε πριν από δύο μέρες στις Βρυξέλλες». Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι προγράμματα όπως το συγκεκριμένο θα φέρουν τη χώρα εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Ούριος αντιπολιτευτικός άνεμος

Θετικά ήταν τα σχόλια της πλειονότητας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υπαίθρου και το έργο της ευφυούς γεωργίας. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι νέες τεχνολογίες έχουν ήδη εισέλθει την τελευταία διετία στην Αργολίδα, και «η ψηφιακή γεωργία εφαρμόζεται σε 6.000 στρέμματα εσπεριδοειδών με σένσορες, αυτόματες βάνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών».

Για κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, που πυροδοτεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, με σημαντικότερο συντελεστή την καινοτομία, τις νέες δεξιότητες και τη συνεργατικότητα, μίλησε από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τέλος, σε συναινετικό κλίμα ήταν και η εισήγηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Κατσανιώτη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «ένα θέμα που θα πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος όλοι μας να συζητήσουμε, αν θέλουμε πραγματικά η αγροτική μας παραγωγή και η κτηνοτροφία να πάει μπροστά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να αξιοποιηθεί η καινοτομία ως βασικός πυλώνας ανάταξης, απαιτείται να δοθεί παράλληλα λύση και σε άλλα ζητήματα του τομέα.σ