Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έναρξη ελέγχων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και την παραγωγή ασφαλών γεωργικών προϊόντων ανακοινώνει την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης του Υπ.Α.Α.Τ., για το έτος 2023 στην Π.Ε. Λάρισας.
Το Πρόγραμμα καταρτίζεται από το Υπ.Α.Α.Τ. βάσει των κάτωθι κριτηρίων: Τον όγκο της τοπικής παραγωγής διαφόρων αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων προηγούμενων ετών και ιδιαίτερα περιπτώσεων υπερβάσεων των Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων (MRLs), όπως και της μη ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τον πληθυσμό του Νομού (διότι ο έλεγχος αφορά πρωτίστως στην προστασία του καταναλωτή) ή σε κάποιες περιπτώσεις του συνόλου της Περιφέρειας, τον αριθμό δειγμάτων για κάθε προϊόν του Εθνικού Προγράμματος, όπως έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Συντονιστική Αρχή (EFSA), τη συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στη Μεσογειακή Διατροφή.
Για το έτος 2023 στην Π.Ε. Λάρισας προβλέπονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε 37 προϊόντα φυτικής προέλευσης. Να σημειωθεί ότι ο νομός Λάρισας είναι δεύτερος σε αριθμό ελέγχων δειγμάτων σε επίπεδο Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας.
Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή ενίοτε σε συνεργασία με συναδέλφους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Βόλου) και καλύπτουν όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης (λαϊκές αγορές, σημεία συγκέντρωσης, συσκευαστήρια, διακινητές, σημεία λιανικής πώλησης, τελωνεία κ.ά.), ενώ οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Περιπτώσεις παραβάσεων αποτελούν η υπέρβαση των Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων (MRLs), η χρήση δραστικής ουσίας, σκευάσματα της οποίας στερούνται άδειας διάθεσης στην αγορά της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η χρήση μη επιτρεπόμενης δραστικής ουσίας στην καλλιέργεια που ανιχνεύεται. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α’ 8).