Ενέργειες για την πιστοποίηση της πιπεριάς Φλωρίνης ως ΕΠΙΠ
Διαθέτει τη γαστρονομική παράδοση, τη νοστιμιά, αλλά και το όνομα, όμως από την ξακουστή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης απουσιάζει η πιστοποίηση και η κατοχύρωσή της. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από το Επιμελητήριο Φλώρινας για την πιστοποίηση της πιπεριάς ως εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος (ΕΠΙΠ), μια και οι διαδικασίες για την κατοχύρωσή της ως ΠΟΠ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, προχωρήσει.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σάββας Σαπαλίδης, γίνονται άμεσες ενέργειες για την πιπεριά, προκειμένου να προλάβουμε την κατάθεση του ανάλογου σχετικού φακέλου από τη γειτονική Βουλγαρία. «Προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε τη διαδικασία μαγειρέματος της πιπεριάς Φλωρίνης, δηλαδή να γίνει ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν, προκειμένου να προλάβουμε την κατάθεση του αντίστοιχου φακέλου από τη Βουλγαρία. Αν μας προλάβουν, θα είναι σαν να έχουμε χρυσάφι στα χέρια μας και ξαφνικά να το χάνουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαπαλίδης.
Όπως, αναφέρει, επίσης, με δική του πρωτοβουλία έχει βρει σε απομακρυσμένα χωριά τον παλιό παραδοσιακό σπόρο και τις παλιές ποικιλίες. «Πρόκειται αφενός μεν για την αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης, την Πλατίκα, αλλά και μια κόκκινη πιπεριά μήκους 10 πόντων με πάρα πολλά αρώματα που δεν έχει καμιά σχέση με τις εισαγόμενες. Η πιστοποίηση της πιπεριάς θα δώσει το έναυσμα για αύξηση των εκτάσεων των καλλιεργειών, αλλά και οικονομική ανάπτυξη στον τόπο παραγωγής της», επισημαίνει.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, δυστυχώς, αν και η Φλώρινα θα έπρεπε να έχει «κοκκινίσει», δηλαδή να είναι η… πιπερούπολη της Ελλάδας, αυτήν τη στιγμή εισάγεται από την Τουρκία, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας. «Η πιπεριά Φλωρίνης είναι ο πλούτος για την περιοχή μας, για αυτό και πρέπει να αποτελέσει ένα ΠΟΠ ή ΠΓΕ προϊόν, όμως η σχετική κατοχύρωσή της προφανώς θα σήμαινε περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη χώρα και μείωση του τονάζ», καταλήγει.