Ενιαία στάση για τα προβλήματα των αγροτών της Μεσογείου από την EUMED-9

Στο 60% η μείωση της παραγωγής στις ελαιοποιήσιμες και στο 45% στις επιτραπέζιες ελιές λόγω της ακαρπίας

Με απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού Νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ (EUMED-9), η οποία συνήλθε για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Η ομάδα των EUMED-9 (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα, Ισπανία, Κροατία και Σλοβενία) αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, «συνηγόρησαν στο ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτών της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την «ανακούφιση» από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».

Όσον αφορά το ζήτημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, ο κ. Αυγενάκης παρέθεσε στοιχεία:

Α) Ακαρπία: Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60% στις ελαιοποιήσιμες και σε 45% στις επιτραπέζιες ελιές. Ενδεικτικά, ανέφερε μείωση 80% στη Χαλκιδική, 50% στην Κρήτη, πάνω από 50% στην Πελοπόννησο και 40% στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Β) Περονόσπορος: Η κλιματική κρίση είχε ως αποτέλεσμα και τη συσσώρευση σημαντικών ζημιών από περονόσπορο στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου και των τριών παραγωγικών κατευθύνσεων (οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες, σταφιδοποιίας). Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και για όλες τις ποικιλίες των οινάμπελων, λευκές και ερυθρές, οι ζημιές εκτιμώνται σε 50%-70%, με το ποσοστό να φτάνει και το 90%-100% στις βιολογικές καλλιέργειες.