Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΛΓΟ για τα οπωροφόρα δέντρα, σήμερα στην Ημαθία
Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βεροίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, διοργανώνουν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ “ΔΗΜΗΤΡΑ” ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 18:00. ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση – εσπερίδα με θέμα:
ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ “ΔΗΜΗΤΡΑ” ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 2, ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΕΑΚ ΒΕΡΟΙΑΣ), στις 4 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00.
Ακολουθεί το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:
18:00 Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων.
18:30 Έναρξη και Χαιρετισμοί.
19:00 Εισήγηση του κ. ΒΑΪΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, με θέμα: «Επιδοτούμενα Προγράμματα Αγροτών και Ομάδων Παραγωγών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
19:10 Εισήγηση της Δρ. ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΔΡΟΓΟΥΔΗ, Διευθύντρια Ερευνών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα: «Η χρονική εξέλιξη του “χειμερινού ψύχους” στη Νάουσα, οι επιπτώσεις του στα οπωροφόρα δένδρα και μέτρα αντιμετώπισης».
19:25 Εισήγηση του Δρ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Εντεταλμένος Ερευνητής του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας «Μέθοδοι υπολογισμού της συσσώρευσης του χειμερινού ψύχους- απαιτήσεις ποικιλιών σε ψύχος».
19:40 Εισήγηση του κ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, Αντιπρόεδρο ΕΘΕΑΣ με θέμα: «Επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και αποτελέσματα της καταγραφής των παραμορφωμένων πυρηνοκάρπων».
19:50 Συζήτηση και ερωτήσεις επί των τοποθετήσεων – Λήξη Ημερίδας.
«Σήμερα περισσότερο από κάθε φορά όλοι εμείς που θέλουμε και επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τόπου ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προτείνουμε στους γεωργούς μας τα απαραίτητα εργαλεία, τρόπους και μεθόδους για να συνεχίσει η ενασχόληση τους με την γεωργία, να αποδίδει σε ποιότητα, ποσότητα και τιμή.
Καθημερινά και ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια οι γεωργοί και η πολιτεία βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως οι συνθήκες ακραίου καύσωνα που επικράτησαν τον Αύγουστο του 23 κατά την διαφοροποίηση των οφθαλμών των δέντρων, την μικρή έκθεση των οπωροφόρων στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, οι έντονες και μακράς διάρκειας βροχοπτώσεις κατά την ανθοφορία ή λίγο πριν την συγκομιδή των οπωροφόρων.
Όλα τα προηγούμενα έχουν ένα αίτιο τις καιρικές συνθήκες και ένα αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την απώλεια του γεωργικού εισοδήματος.
Επομένως εάν επιθυμούμε την επιβίωση του στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας που ακούει στο όνομα πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση τότε πρέπει:
- η πολιτεία άμεσα να βρει τρόπους αναπλήρωσης του γεωργικού εισόδημα που χάνεται στηρίζοντας έτσι έμμεσα τους τοπικούς εμπόρους, την εστίαση, τα κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων και εν γένει την τοπική οικονομία.
- η Γεωπονική Επιστήμη να δώσει πρόσθετα εργαλεία στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την νέα αιτία που μειώνει το γεωργικό εισόδημα και ακούει στο όνομα κλιματική αλλαγή πλέον των εχθρών και ασθενειών που παραδοσιακά μάθαμε να αντιμετωπίζουμε και
- ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει τις απαραίτητες αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής».