Εντός του 2024 το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελούν μια από τις μείζονες προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η σύσταση των Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης Υδάτων που θα έχουν τη μορφή Α.Ε. – που προωθεί η κυβέρνηση – αρχής γενομένης από την πολύπαθη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών από την περσινή καταστροφική κακοκαιρία του «Daniel», μπαίνει ενεργά αυτήν την περίοδο στις συζητήσεις των στελεχών των ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ, ώστε εντός του 2024 να έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης νερών στη Θεσσαλία
Ήδη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από μια εβδομάδα – σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των ΟΤΑ – άνοιξε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ενώ σε δεύτερο στάδιο αναμένονται οι συζητήσεις για τη σύσταση ενιαίων φορέων διαχείρισης υδάτων που προβλέπουν συγχωνεύσεις των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης νερών στη Θεσσαλία, ενώ γνωστοποίησε ότι ξεκινούν σταδιακά και οι μελέτες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων σε περιφερειακό επίπεδο.
«Η απόφαση του Πρωθυπουργού για συγκρότηση ενιαίων φορέων διαχείρισης υδάτων ανά Περιφέρεια είναι καθοριστική. Ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά από τη Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν Περιφέρειες όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα. Στόχος, ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση των αρδευτικών δικτύων, τα οποία θα έχουν έναν διπλό ρόλο. Θα λειτουργούν και ως αρδευτικά αλλά και ως αντιπλημμυρικά δίκτυα. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά πλέον, διαθέτουμε έναν πλήρη οδικό χάρτη για όλα τα επόμενα βήματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων» υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.
Όπως είχε δημοσιεύσει στα τέλη Μαΐου η «ΥΧ», τόσο οι αγρότες όσο και μέλη των ΤΟΕΒ σε πολλές περιοχές της χώρας όχι μόνο εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τα σχέδια των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά βλέπουν να έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού άρδευσης και της δημόσιας περιουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από στελέχη περιφερειών και Ομοσπονδιών Εγγείων Βελτιώσεων σχετικά με την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε Α.Ε. κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις αρχές Απριλίου, με αποτέλεσμα τους προηγούμενους μήνες να «παγώσουν» οι συζητήσεις λόγω και των ευρωεκλογών.