Έως 80.000 ευρώ η χρηματοδότηση για κάθε πρόταση ψηφιακής γεωργίας

Για τον τρόπο με τον οποίο η διασύνδεση και η συνεργασία ερευνητικών, πανεπιστημιακών και άλλων φορέων μπορεί να προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στην τοπική κοινωνία και εν προκειμένω στον αγροτικό τομέα, μίλησε ο διευθυντής του εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, Νικόλαος Βώρος.

Μέσω του ενταγμένου στο «Horizon 2020» έργου Smart4All, ο υπεύθυνος του έργου μας εξήγησε τη λειτουργία μιας «πύλης καινοτομίας»: «Το εργαστήριό μας αναπτύσσει τεχνολογίες για ‘‘κυβερνοφυσικά συστήματα’’, που σημαίνει τεχνολογίες που περιλαμβάνουν αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. Είμαστε αναγνωρισμένη πύλη καινοτομίας (Digital Innovation Hub) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε λύσεις σε ανθρώπους, εν προκειμένω σε αγρότες, που δεν έχουν επαφή με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Πρώτο βήμα είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο τοπικών φορέων, ώστε σε επόμενο επίπεδο οι κόμβοι αυτοί να γίνουν εθνικοί. Μία από τις τέσσερις θεματικές δραστηριοποίησης του έργου είναι και η ψηφιακή γεωργία

Το Smart4All έχει στόχο να διασυνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφιακές πύλες καινοτομίας με τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα/ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.λπ. και να μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μεταξύ αυτών των φορέων και μεταξύ των διασυνδεδεμένων χωρών. Το έργο είναι τετραετούς διάρκειας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρώτο βήμα είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο τοπικών φορέων, ώστε σε επόμενο επίπεδο οι κόμβοι αυτοί να γίνουν εθνικοί. Μία από τις τέσσερις θεματικές δραστηριοποίησης του έργου είναι και η ψηφιακή γεωργία».

Εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών στο χωράφι

Στη συνέχεια, ο κ. Βώρος μας εξήγησε πώς οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα υποστηριχθούν ώστε να εισάγουν ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι: «Από τον ανωτέρω προϋπολογισμό, τα 2,2 εκατ. θα οδηγηθούν σε ανοιχτές προσκλήσεις, οι οποίες θα βγαίνουν δύο φορές τον χρόνο (οι πρώτες αναμένεται να βγουν από το νέο έτος). Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στοιχεία, αφορά αγρότες που ενδιαφέρονται να εισάγουν ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι τους, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς εταίρους που είτε θα έχουν βρει είτε μπορούν να τον βρουν και με τη δική μας αρωγή, θα υποβάλουν μια πρόταση. Οι προτάσεις θα αξιολογούνται από ειδικούς αξιολογητές, εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον μία πρόταση εγκριθεί, θα έχει έναν χρονικό ορίζοντα έξι μηνών για να υλοποιηθεί.

Κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λάβει ενίσχυση 80.000 ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποστηριχθούν και με άλλες υπηρεσίες (μάρκετινγκ, σεμινάρια χρηματοδότησης) από την πύλη ψηφιακής καινοτομίας». Όπως διευκρίνισε ο κ. Βώρος, προτεραιότητα θα έχουν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών. «Επίσης, το smart4all προβλέπει και τη χρηματοδότηση για “internships”, δηλαδή επισκέψεις και διαμονή σε κάποιον φορέα του εξωτερικού, όπου ένας παραγωγός θα μπορεί, για παράδειγμα, να δει και να μάθει ψηφιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό στην καλλιέργεια που τον ενδιαφέρει».