Επί τάπητος τα νερά της Θεσσαλίας στη συνάντηση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Για τις διεκδικήσεις της για την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, τις δυσμενείς εξελίξεις στις ενισχύσεις της ΚΑΠ λόγω έλλειψης  υδάτων (πχ. καλαμπόκι), την απουσία βασικών έργων πολλαπλού σκοπού περιμετρικά του Θεσσαλικού κάμπου που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αρδεύσεις και να μειώσουν αποφασιστικά το κόστος παραγωγής καθώς και την θετική επίδραση που θα είχαν τα έργα αυτά στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, την αδυναμία για βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα και την καθήλωση του αγροτικού εισοδήματος, ενημέρωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούνταν από τον κ  Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος και τα τοπικά στελέχη  κ.κ. Ρ. Μαρούδα, Γ. Τσούτρα και Α. Ζορμπά, στα γραφεία του κόμματος στη Λάρισα, ενώ από την πλευρά της ΕΔΥΘΕ συμμετείχαν οι κ.κ. Δ. Αρχοντής πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας, Φ. Γέμτος ομότιμος καθηγητής ΠΘ, Κ. Γκούμας πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Τ. Μπαρμπούτης μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, Κ. Τζανακουλης πρ. Δήμαρχος Λάρισας και Γ. Χατζής πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.

 Η Επιτροπή ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ζητήματα που σχετίζονται με τα ΥΗ έργο Μεσοχώρας, τα ημιτελή και εγκαταλειμμένα έργα επί του Αχελώου και τις απειλές από διάφορες πλευρές είτε για κατεδάφιση των έργων αυτών (ΣΥΡΙΖΑ), είτε για οριστική παραπομπή στις Ελληνικές καλένδες (ΝΔ). Επιπλέον επισημάνθηκε η ανάγκη για αναβάθμιση, θεσμική και οργανωτική, στον πολυδιασπασμένο τομέα της διαχείρισης των υδάτων  με έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης κατά υδατικό διαμέρισμα. Τέλος η ΕΔΥΘΕ ζήτησε την εντονότερη στήριξη του ΚΚΕ (Βουλή, Περιφέρεια, Δήμους, λοιπές οργανώσεις) στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του υδατικού προβλήματος, με γνώμονα την προστασία και αναβάθμιση των οικοσυστημάτων στην περιοχή, σε όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και των πολιτών της  Θεσσαλίας.

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ανέφεραν πως θεωρούν το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, του οποίου όμως οι αιτίες  ανάγονται σε πολιτικές επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Διατύπωσαν την αντίθεση τους στην ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, τον αποκλεισμό  ΥΗ έργων από τις τελευταίες κυβερνήσεις καθώς και την μονομερή στήριξη αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, αφού  δεσμευτήκαν πως θα  εξετάσουν προσεκτικά τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις της ΕΔΥΘΕ, δήλωσαν πως από θέση αρχής στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε.