Επιβεβαίωση «ΥΧ»: Εξελίξεις στην πληρωμή αιγοπροβατοτρόφων, πωλητών λαϊκών αγορών και σπαραγγοπαραγωγών

Όπως έγραψε η «ΥΧ» την προηγούμενη Παρασκευή 23 Ιουλίου στο άρθρο “Ξεκαθαρίζει το τοπίο για αιγοπρόβατα και λαϊκές αγορές”, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λαμβάνοντας σωρεία μηνυμάτων από κτηνοτρόφους που αγωνιούν για την πληρωμή, ζήτησε από την Κομισιόν την επίσπευση της επεξεργασίας του αιτήματος της χώρας μας για την εν λόγω ενίσχυση, καθώς, ως είθισται, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ υπολειτουργούν τον Αύγουστο.

Έτσι, πλέον, τα σενάρια είναι δύο, με το θετικό να προβλέπει εξελίξεις ακόμα και έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, η πληρωμή θα πάει για Σεπτέμβριο, όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ» στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας».

Με νεότερη ανακοίνωση του το υπαατ ΕΠΙΒΕΒΑΙΏΝΕΙ ΟΤΙ Η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» και όλα δείχνουν πως ξεκινάει η γνωστή διαδικασία της πληρωμής των παραγωγών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 51,23 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών που δραστηριοποιούνται σε πρωτογενείς τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και που πλήττονται από την εκδήλωση του κορωνοιού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η στήριξη, που χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό, θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το σύστημα θα είναι προσβάσιμο σε (i) πρωτογενείς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και πωλητές υπαίθριων αγορών, (ii) πρωτογενείς παραγωγούς κτηνοτροφίας στον τομέα της εκτροφής αιγοπροβάτων και (iii) πρωτογενείς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σπαραγγιών.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση είναι προσωρινής φύσης και δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ το καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ένα κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Προσωρινό Πλαίσιο και άλλες δράσεις που ανέλαβε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας κοροναϊού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα είναι διαθέσιμη υπό τους αριθμούς υποθέσεων SA. 58029, SA. 58048 και SA. 58069 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο ανταγωνισμού της Επιτροπής μόλις επιλυθούν τυχόν ζητήματα εμπιστευτικότητας».