Την επικαιροποίηση των προτύπων εμπορίας σε αγροδιατροφικά προϊόντα προτείνει η Κομισιόν

Την αναθεώρηση των υφιστάμενων προτύπων εμπορίας που εφαρμόζονται σε ορισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα πρότεινε πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν κάνουν πιο συνειδητές επιλογές για πιο υγιεινή διατροφή, συμβάλλοντας στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων:

✱ Επισήμανση καταγωγής: Σαφέστεροι και υποχρεωτικοί κανόνες επισήμανσης της καταγωγής για το μέλι, τους καρπούς με κέλυφος και τα αποξηραμένα φρούτα, τις ώριμες μπανάνες, καθώς και τα μεταποιημένα και τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά.

✱ Σπατάλη τροφίμων: Οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις αφορούν τα απορρίμματα τροφίμων και τα απορρίμματα συσκευασίας. Για παράδειγμα, τα λεγόμενα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά (με εξωτερικά ελαττώματα, αλλά ακόμα κατάλληλα για τοπική/άμεση κατανάλωση) που πωλούνται τοπικά και απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, θα εξαιρούνται από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα πρότυπα εμπορίας.

✱ Συσκευασία: Τα προϊόντα που προορίζονται για δωρεά μπορούν να εξαιρούνται από τις βασικές απαιτήσεις επισήμανσης.

✱ Χυμοί φρούτων: Οι χυμοί φρούτων θα μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» για να διευκρινιστεί ότι, σε αντίθεση με τα νέκταρ φρούτων, οι χυμοί φρούτων δεν μπορούν εξ ορισμού να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, χαρακτηριστικό το οποίο δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, θα επιτρέπεται να αναγράφεται στην ετικέτα των χυμών φρούτων με νέα σύνθεση η ένδειξη «χυμός φρούτων με μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα».

✱ Μαρμελάδες και μαρμελάδες εσπεριδοειδών: Η περιεκτικότητα των μαρμελάδων σε φρούτα θα αυξηθεί από 350 γραμμάρια σε 450 γραμμάρια τουλάχιστον (σε 550 γραμμάρια για τη μαρμελάδα εξαιρετικής ποιότητας) ανά κιλό τελικού προϊόντος. Με τη γενική αύξηση της περιεκτικότητας σε φρούτα, θα προσφέρεται στους καταναλωτές ένα προϊόν με λιγότερα ελεύθερα σάκχαρα και περισσότερα φρούτα απ’ ό,τι σήμερα.

✱ Αβγά: Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν πλέον να τοποθετούνται σε υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται σε συστήματα παραγωγής αβγών ελεύθερης βοσκής. Αυτό θα τονώσει την αύξηση του εφοδιασμού με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η σήμανση των αβγών θα πραγματοποιείται επίσης απευθείας στην εκμετάλλευση, γεγονός που θα βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα.