Επιμένουν στις δενδρώδεις καλλιέργειες οι Eλασσονίτες παραγωγοί

Αναγκαιότητα η χρηματοδότηση μέσω «Τρίτση» της τοποθέτησης μετεωρολογικών σταθμών

Η πιο συχνή ευχή που ακούστηκε αυτές τις γιορτινές μέρες από τους παραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας, εκτός από «υγεία και γρήγορη επιστροφή στην προ COVID εποχή», ήταν και «να βοηθήσει ο καιρός φέτος τις αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια».

Η Ελασσόνα είναι μία ορεινή περιοχή, στην οποία συνήθως ο χειμώνας είναι αρκετά βαρύς, με πολλά χιόνια και παγετούς. Πέρυσι, μάλιστα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου χτύπησαν σε μεγάλο βαθμό τις αμυγδαλιές και τις καρυδιές, οι οποίες ευδοκιμούν στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, οι 50 αγρότες-μέλη της Ομάδας Παραγωγών Ξηρών Καρπών του Συνεταιρισμού «Ένωση» Ελασσόνας κατάφεραν να παραγάγουν περί τους 100 τόνους αμύγδαλα και 50 τόνους καρύδια. Η πλειονότητα της παραγωγής πουλήθηκε στην εταιρεία Αgronuts, με την οποία συνεργάζεται επί χρόνια ο συνεταιρισμός και η υπόλοιπη σε άλλους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελασσόνας, Θανάση Στούπα, «οι Ελασσονίτες παραγωγοί, παρά τις ζημιές που σημειώθηκαν στα δέντρα τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να επενδύουν στους ξηρούς καρπούς, καθώς φέτος μπήκαν αρκετά νέα δέντρα στα χωράφια της περιοχής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι απώλειες σημειώθηκαν και στα δημητριακά, αφού οι 230 παραγωγοί της Ένωσης Ελασσόνας παρήγαγαν περί τους 1.000 τόνους κριθάρια, 500 τόνους μαλακό σιτάρι και 200 τόνους σκληρό. Όλη η παραγωγή πουλήθηκε στον έμπορο Διον. Μπαλούκα σε σχετικά ικανοποιητικές τιμές. Στα κριθάρια, η μέση παραγωγή κυμάνθηκε στα 300 κιλά και στα μαλακά σιτάρια στα 150 κιλά, σημειώνοντας ουσιαστικά μια μείωση της τάξης του 40%-50%.

Μετεωρολογικοί σταθμοί

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν αναγκαία την ένταξη της πρότασης του Δήμου Ελασσόνας στο πρόγραμμα «Τρίτσης» για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Ευφυούς Συστήματος Παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής στις αγροτικές κοινότητες του δήμου, προϋπολογισμού 564.400 ευρώ, που αφορά την εγκατάσταση και τη λειτουργία μετεωρολογικών σταθμών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης Ελασσόνας, «αυτοί οι σταθμοί θα βοηθήσουν σημαντικά τους παραγωγούς στην πρόληψη των καταστροφών από τις καιρικές συνθήκες, μια και η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί». Να σημειωθεί ότι σχετική επερώτηση στον αν. υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη και πολύμηνη καθυστέρηση εντάξεων των υποβαλλόμενων έργων του Δήμου Ελασσόνας στο πρόγραμμα Τρίτσης».

Συντονίζονται οι πιστοποιημένοι γεωργικοί σύμβουλοι, ενόψει της έναρξης του προγράμματος

Έτοιμοι να συμμετάσχουν στην εθνική πρόσκληση που θα ακολουθήσει για την πιστοποίηση και την εγγραφή τους στο Μητρώο φορέων παροχής γεωργικών συμβούλων είναι οι 13 πιστοποιημένες δομές της Θεσσαλίας, οι οποίες επελέγησαν σε πρώτη φάση από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παροχή στοχευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς.

Κάθε πιστοποιημένη δομή έχει στο ενεργητικό της συνεργαζόμενους γεωτεχνικούς, κυρίως γεωπόνους, και μέσω της επικείμενης πρόσκλησης θα καταθέσουν ένα business plan για το είδος των υπηρεσιών που διατίθενται να προσφέρουν.

Στη Θεσσαλία, οι 13 δομές χωρίζονται γεωγραφικά ως εξής: επτά στη Λάρισα, τρεις στην Καρδίτσα, δύο στη Μαγνησία και μία στα Τρίκαλα. Με πρωτοβουλία, μάλιστα, λαρισινών δομών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, διαδικτυακά, πανελλαδική συνάντηση όλων των πιστοποιημένων δομών για την ανταλλαγή πληροφοριών και προτάσεων, ενόψει της έναρξης του τριετούς προγράμματος, που τοποθετείται περί τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλία, ο μέσος όρος παροχής γεωργικών συμβούλων θα ανέρχεται στους 80 με 90 για κάθε σύμβουλο.