Eπιστροφή σε θετικό πρόσημο για την ελληνική μεταποίηση

Eπιστροφή σε θετικό πρόσημο για την ελληνική μεταποίηση

Σε επίπεδα οριακής ανάπτυξης επέστρεψε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το δείκτη PMI που έδωσε στη δημοσιότητα η Markit.

Σύμφωνα με ίδια στοιχεία, τον Ιούνιο καταγράφηκε η πρώτη αύξηση των επιπέδων παραγωγής μέσα στο 2016 μέχρι σήμερα και η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης από τον Ιούλιο του 2007.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Markit, οι συνθήκες ζήτησης παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι λόγω του αρνητικού, σε γενικές γραμμές, οικονομικού κλίματος, όπως υπέδειξαν σχετικές αναφορές.

Επιπλέον, οι απεργίες στα λιμάνια οδήγησαν σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης των εισροών ενώ ήταν ένας ακόμα λόγος ο οποίος ώθησε τις τιμές κόστους στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Ιούνιο.

Κλείνοντας στις 50.4 μονάδες, σε σύγκριση με τις 48.4 μονάδες του Μαΐου, ο συνακόλουθος ρυθμός αύξησης ήταν οριακός. Παρ’ όλ’ αυτά ήταν η πρώτη φορά μέσα στο 2016 που καταγράφηκε ανάπτυξη.

Τα στοιχεία του Ιουνίου υπέδειξαν αύξηση της παραγωγής, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο πέντε μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν καταγράφηκε καθόλου ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οριακή αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν για την κάλυψη των παραγγελιών και την αντιμετώπιση του φόρτου εργασίας. Προσλήφθηκαν επιπλέον εργαζόμενοι και σημειώθηκε αύξηση των επιπέδων απασχόλησης για τέταρτη φορά μέσα στο 2016. Παρότι μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου εννέα ετών, λόγω της ανάγκης για στήριξη των απαιτήσεων παραγωγής, όπως αναφέρθηκε συγκεκριμένα.

Η αύξηση της παραγωγής και του εργατικού δυναμικού είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να καταφέρουν να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τον φόρτο εργασίας τους, γεγονός που υπογραμμίστηκε από την περαιτέρω μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα εργατικού δυναμικού και απαιτήσεων παραγωγής τείνουν να συγχρονιστούν, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι αδιεκπεραίωτες εργασίες ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί στο τρέχον έτος μέχρι σήμερα.

Παρά τις θετικές ενδείξεις ως προς τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης, οι ρυθμοί αύξησης εξακολούθησαν να περιορίζονται από τις συνεχιζόμενες δυσκολίες εξασφάλισης νέων εργασιών. Το σύνολο των νέων παραγγελιών υποχώρησε για εικοστό δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω του ομολογουμένως δυσοίωνου οικονομικού κλίματος που επικρατεί, γεγονός που σύμφωνα με μέλη του πάνελ ήταν αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική πολιτική της χώρας. Μειώθηκαν επίσης οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης και των απεργιών που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα ποσοστά Φ.Π.Α. και την υψηλότερη τιμή του χάλυβα, οι απεργίες ώθησαν επίσης τις τιμές εισροών για τους Έλληνες κατασκευαστές στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα δέκα μηνών, ενώ προκάλεσαν επίσης καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών.

Εν τω μεταξύ, μια περίοδος μεγαλύτερη των πέντε ετών, κατά την οποία καταγράφεται μείωση των τιμών εκροών, έφτασε στο τέλος της κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δεν υποδεικνύουν καμία μεταβολή στις μέσες τιμές χρέωσης από την πλευρά των Ελλήνων κατασκευαστών.

Αισιοδοξία για το δεύτερο εξάμηνο

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου υπέδειξαν σταθερότητα των επιχειρησιακών συνθηκών για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών, μετά την ανάπτυξη που καταγράφηκε για πρώτη φορά μέσα στο τρέχον έτος. Η εντονότερη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από τον Ιούλιο του 2007 ήταν η κύρια αιτία βελτίωσης των συνθηκών, παρότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν μέτριος. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μέσα στο 2016, ενώ η περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών επιβράδυνε την πορεία της ανάπτυξης.

»Δεδομένων των μέτρων λιτότητας, τα οποία εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία, και της περαιτέρω κορύφωσης των απεργιών στα λιμάνια, κυρίως του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ο τομέας της μεταποίησης εξακολουθεί να συναντά εμπόδια τα οποία επιβραδύνουν την πορεία πλήρους ανάκαμψης. Ωστόσο, οι ενδείξεις αυξανόμενης παραγωγής και ανόδου των επιπέδων απασχόλησης θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα καθώς εισέρχονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016».