Επιτραπέζιο σταφύλι: Η οψιμότητα συμφέρει, αλλά προκαλεί αγωνία

H οψιμότητα έχει τα θετικά της, καθώς η αγορά ζητά σταφύλια όσο το δυνατόν πιο αργά μέσα στο φθινόπωρο. Όταν, όμως, η χρονιά «τραβάει προς τα πίσω», οι παραγωγοί τρέμουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχές, τις «τρέλες του καιρού», που πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όπως λένε.

Ήδη, ο «Αντίνοος» με τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι πριν από δέκα ημέρες προκάλεσε καταστροφές σε αμπέλια στην Αττική και στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα.

Ευοίωνες οι προοπτικές για την Κορινθία

«Φέτος, η χρονιά είναι όψιμη κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Μόλις ξεκίνησαν να κόβονται τα Ρrime», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου. Τα Ρrime είναι μια καινούργια ποικιλία που στις πεδινές περιοχές της Κορινθίας έχει αντικαταστήσει, ακόμα σε μικρό ποσοστό στρεμμάτων, τη σουλτανίνα και είναι τα πρώτα σταφύλια που ξεκινούν να κόβονται περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Από άποψη παραγωγής, η Κορινθία φαίνεται να έχει καλή ποιότητα, αν εξαιρέσουμε ότι κάποιες ποσότητες έγιναν μη εμπορεύσιμες λόγω της έντονης βροχόπτωσης τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο κ. Παπαβασιλείου παραμένει αισιόδοξος, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς σημειώθηκε ολική καταστροφή ειδικά στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Σιγά σιγά φυτεύονται ποικιλίες πιο ανθεκτικές στη βροχή, ωστόσο, όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια πολυδάπανη και δύσκολη διαδικασία που προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Ωφέλιμη η οψιμότητα

Για όψιμη χρονιά κάνει λόγο και ο Θοδωρής Κοκιούσης, μέλος της ομάδας παραγωγών και υπεύθυνος για τον τρύγο της Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ. «Κανονικά, τα Prime θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου και ακόμα δεν έχει καλά καλά αρχίσει ο τρύγος», τονίζει στην «ΥΧ». «Έχουν ακόμα 13 brix, ενώ τα σούπερ μάρκετ ζητούν 17», συμπληρώνει. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι αγορές ζητούν πιο αργά σταφύλι, οπότε η οψιμότητα συμφέρει κατά μία έννοια. «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε το σταφύλι πιο πίσω, αλλά είναι καλό να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι με διάφορες τεχνικές. Όταν εξαρτάσαι από τον καιρό, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν βροχές και την τελευταία στιγμή να έχουμε βατερλώ», αναφέρει.

Πολλά στρέμματα των παραγωγών της ΠΗΓΑΣΟΣ δεν είναι σκεπασμένα με πανιά όπως συνηθίζεται για προφύλαξη, καθώς πολλά πανιά καταστράφηκαν πέρυσι λόγω κακών καιρικών συνθηκών και οι παραγωγοί δεν είχαν χρήματα να τα αντικαταστήσουν. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για τυχόν καιρικά σκαμπανεβάσματα.

Ο κ. Κοκιούσης τονίζει, επίσης, ότι οι παραγωγοί πρέπει να περιμένουν και να μη διοχετεύουν σταφύλι με χαμηλά brix ούτε στην ελληνική αγορά και ιδίως στις λαϊκές, «γιατί όταν οι καταναλωτές δοκιμάσουν το σταφύλι και δεν είναι γλυκό δεν αγοράζουν μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, χάνουμε αγορές και πωλήσεις», τονίζει. Όσον αφορά ενδεχόμενα προβλήματα με τις εξαγωγές στην Αγγλία, ο κ. Κοκιούσης αναφέρει ότι υπάρχουν θέματα όσο δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το Brexit, ενώ και η αλλαγή της κυβέρνησης οπωσδήποτε δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά.

Θετικά τα μηνύματα για τιμές και παραγωγή

Aισιοδοξία για τη φετινή χρονιά τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο τιμών κυρίως βέβαια για τις εξαγωγές βλέπει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μιχάλης Καμπιτάκης. Ωστόσο, ο τρύγος ξεκίνησε στην αρχή του μήνα και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για τις εξαγωγές. Όπως εξηγεί, σημειώθηκαν κάποιες ζημιές που στο γενικό ποσοστό εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 10%-20%, ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν και παραγωγοί που έχουν πάθει ολική καταστροφή. Τα πρώτα προβλήματα καταγράφηκαν στους αμπελώνες πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ψυχρές μάζες αέρα έπληξαν αρκετά σημεία κυρίως σε ορεινά αμπέλια. Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει καταγραφές και έχει ολοκληρωθεί η εξατομίκευση των ζημιών. Έπειτα, την εποχή που γινόταν η καρπόδεση, δηλαδή η μετατροπή του ανθού σε ρώγα, έβρεξε αρκετά, οπότε δημιουργήθηκε όψιμη σήψη.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο κ. Καμπιτάκης, «για όσα αμπέλια δεν έχουν ζημιές η χρονιά ξεκίνησε καλά. Η ποιότητα είναι καλή, όπως και η ποσότητα». Ωστόσο, οι πολλές βροχές και τα τερτίπια του καιρού ανάγκασαν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε περισσότερες επεμβάσεις στα αμπέλια. «Οι καιρικές συνθήκες αύξησαν πολύ το κόστος παραγωγής, γιατί οι αμπελουργοί αναγκάστηκαν να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς λόγω των βροχοπτώσεων και μάλιστα με βιολογικά σκευάσματα που είναι πιο ακριβά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε κοντά στη συγκομιδή», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης.

Ξεκάθαρη εικόνα για τις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού, τα έσοδα από τις οποίες αποτελούν το βασικό εισόδημα για τους παραγωγούς θα υπάρχει στην Κρήτη στις 10-15 Αυγούστου. «Πάντως τα μηνύματα είναι θετικά και υπάρχει αισιοδοξία ως προς τις τιμές, περιμένουμε δηλαδή αύξηση, δεδομένου ότι οι ανταγωνιστές μας έχουν προβλήματα. Η Ισπανία είχε πολλές καταστροφές και η Τουρκία έχει μειωμένη παραγωγή», λέει ο κ. Καμπιτάκης. Αναφέρεται, βέβαια, πάντα για τα αμπέλια που δεν έχουν πειραχτεί και με την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει ο καιρός, καθώς όπως σημειώνει «πέρυσι, στις 26 Ιουλίου, είχαμε 10 πόντους νερό».

 

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.