Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου: Νέο κύμα παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ από τον Οκτώβρη

Έναν νέο ΕΛΓΑ μέσα στο 2021 προανήγγειλε ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, κατά την ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί θεμάτων αρμοδιότητας του Οργανισμού, την περασμένη Τρίτη 28 Ιουλίου. Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν οι υφυπουργοί ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνος Σκρέκας, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος, Νικόλαος Δούκας, και η γεν. διευθύντριά του, Χρυσούλα Γάσπαρη.

Αναφορά έκανε και στη μελέτη για τον Οργανισμό, που έχει ήδη ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία, για την οποία άφησε αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού δεν προχώρησε στην εκπόνησή της. Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτήν που, τελικά, ανατέθηκε ως περισσότερο κοστολογική και ασφαλιστική παρά αναλογιστική, όπως ήταν το αρχικό ζητούμενο. Η ολοκλήρωσή της τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως προανήγγειλε, αναμένεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομικής βάσης του ΕΛΓΑ και στη δημοσιονομική του εξυγίανση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εισροή 35 εκατ. ευρώ στα ταμεία του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσό που διατέθηκε πρώτη φορά από το 2011, ενώ υποστήριξε ότι για την ώρα απουσιάζει το ενδιαφέρον των ιδιωτών, μεταθέτοντας το εγχείρημα αυτής της διεύρυνσης μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών και εξυγιαντικών βημάτων για τον ΕΛΓΑ.

Τα κύρια ζητούμενα

Χαιρετίζοντας την ευκαιρία της ενημέρωσης για τα θέματα του ΕΛΓΑ, παλαιότερα και νέα αιτήματα αποζημίωσης των παραγωγών μετέφεραν οι βουλευτές που πήραν τον λόγο μετά την ομιλία του υπουργού. Πέρα από την ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού, η ανάγκη ενός εξισορροπητικού μηχανισμού ασφαλίστρων και αποζημιώσεων, ακόμη και διαχωρίζοντας τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, η επιδότηση ασφαλίστρου, η ένταξη κλάδων, όπως η αλιεία, είναι μερικά από όσα αναφέρθηκαν από τους βουλευτές που τοποθετήθηκαν. Από την πλευρά τους, έθιξαν ζητήματα που χρήζουν αλλαγής και εξορθολογισμού, ακόμη και στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ αναφέρθηκαν και σε αίτια που θα έπρεπε να εντάσσονται στις αποζημιώσεις, διευρύνοντας τη βάση κάλυψής του στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και ο χρόνος πραγματοποίησης των εκτιμήσεων σε συνάρτηση με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ απασχόλησαν ακόμη τους βουλευτές.

Αγκάθια στη συζήτηση ήταν το ζήτημα εισόδου ιδιωτικών εταιρειών στο σύστημα, για το οποίο διατυπώθηκαν αιχμές για την κυβέρνηση από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, ενώ μεγάλη έκταση δόθηκε και σε ό,τι αφορά την αναλογιστική μελέτη και την αναμόρφωση του κανονισμού. Βήματα στα οποία δεν προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της, κατά τον κ. Βορίδη, αφού και η μελέτη, η οποία ανατέθηκε με την όποια καθυστέρηση, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του Οργανισμού, δεν έχει αναλογιστικό χαρακτήρα.

Στ. Αραχωβίτης: «Λογιστική η προσέγγιση του ΥΠΑΑΤ»

Κατά την τοποθέτησή του, ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός ΑΑΤ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε λογιστική την προσέγγιση που επιχείρησε ο υπουργός, δεδομένων και όσων επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά την αναλογιστική μελέτη, υποστήριξε την εκκίνηση της διαδικασίας από τον Δεκέμβριο του 2018. Μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε ο πρώην υπουργός ήταν κι αυτό της πρόσφατης αύξησης των ασφαλίστρων σε σειρά από καλλιέργειες. «Είναι ερώτημα με ποια μελέτη έγιναν οι συγκεκριμένες αυξήσεις», σχολίασε. Απαριθμώντας, δε, τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού από το 2015, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι ο «Οργανισμός με τις πληρωμές του, που πολλές πάνε την επόμενη χρονιά από τον χρόνο της ζημιάς, εξακολουθεί να έχει ταμειακά διαθέσιμα και, άρα, δεν είναι ένας χρεοκοπημένος Οργανισμός». Σε ό,τι αφορά την εισροή χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού στα ταμεία του ΕΛΓΑ, ο ίδιος υποστήριξε ότι ισάξιος πόρος δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων που άφηναν τα μνημόνια.

«Είμαστε μπροστά σε ένα νέο στοίχημα, σε μία κρίσιμη καμπή, που ο Οργανισμός ή θα κάνει πολλά βήματα μπροστά είτε ακόμη ένα βήμα πίσω», σχολίασε από πλευράς του ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος κοινοβουλευτικού ελέγχου επί θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Χρειάζεται, αδιαμφισβήτητα, η άμεση υλοποίηση των προγραμμάτων αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Προγράμματα κατά του παγετού, αντιχαλαζικά, εγκρίνονται, αλλά δεν προχωρούν», σημείωσε. Τόσο ο κ. Πάνας, όσο και ο κ. Μουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης μέτρων χαλαζικής προστασίας στις περιοχές τους, που δεν καλύπτονται, με τον τελευταίο να απευθύνει ερώτημα σχετικά με την πρόοδο και την αξιολόγηση του αντιχαλαζικού προγράμματος.

Αν. Λυκουρέντζος: «Τα θέματα της χαλαζικής προστασίας δεν είναι υπόθεση της μίας ή της άλλης διοίκησης»

«Δεν υπάρχουν κρυφοί λογαριασμοί, δεν υπάρχουν μυστικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας εκτενώς στο ζήτημα της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, σε ό,τι αφορά τη χαλαζική προστασία και δηλώνοντας διατεθειμένος να εισηγηθεί την αντιμετώπιση και κάποιων ζητημάτων μέσα από μία διακομματική συνεργασία.

«Τα θέματα της χαλαζικής προστασίας δεν είναι υπόθεση της μίας ή της άλλης διοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρέχοντας διευκρινίσεις ως προς τη σύμβαση του προγράμματος, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν, κάνοντας μάλιστα λόγο για επιβολή ποινών βάσει των προβλημάτων που εξιστόρησε.

«Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης η αναλογιστική μελέτη, γιατί δεν υπήρξε», υποστήριξε παράλληλα ο πρόεδρος του Οργανισμού, αναφερθείς στο άλλο μείζον θέμα. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του εξήγησε ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η νέα διοίκηση του Οργανισμού, μετά και από συζήτηση με την ανάδοχο, είναι ότι δεν επρόκειτο περί αναλογιστικής μελέτης, αφού θα παρουσιάζει στοιχεία με βάση τον ισχύοντα κανονισμό και όχι με νέους κινδύνους και απειλές.