Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο LIFE CLIMATREE για τις κλιματικά επωφελείς δενδρώδεις καλλιέργειες

Η παραγωγή που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους αγρότες, παράλληλα με τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

Σε ένα ταιριαστό για την εποχή «εικονικό περιβάλλον» ολοκληρώθηκε επιτυχώς το συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου LIFE CLIMATREE με τίτλο «Τα καρποφόρα δέντρα στην υπηρεσία του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής».

Στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου, αναδείχθηκε ο σημαντικός, και σε μεγάλο βαθμό αγνοημένος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στην εκτόνωση της κλιματικής κρίσης.

Η ομάδα του LIFE CLIMATREE, με επικεφαλής τον τον συντονιστή του πρότζεκτ και Καθηγητή Οικονομικής Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Κώστα Μπίθα, και τον Επίκουρο Καθηγητή στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πέτρο Ρούσσο, παρουσίασαν τις κλιματικά επωφελείς καλλιεργητικές πρακτικές, αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους αυτές συμβάλλουν αφενός στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και αφετέρου στη μείωση των εκπομπών του κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Στο οικονομικό τίμημα της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τις δενδρώδεις καλλιέργειες αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Λατινόπουλος, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της βιωσιμότητας τέτοιων περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πρωτοβουλιών. Όπως διαπιστώθηκε, η παραγωγή που δεσμεύει CO2 μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους αγρότες (σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο), παράλληλα με τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, δεδομένης της προθυμίας των καταναλωτών να καταβάλλουν ένα σεβαστό ποσό για προϊόντα που κατά την παραγωγή τους μεγιστοποιείται η δέσμευση άνθρακα, βρέθηκε ότι είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν επαρκώς περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα ελαιώνων με σκοπό την αλλαγή των καλλιεργητικών τους πρακτικών.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από την Ελλάδα, το πρόγραμμα LIFE CLIMATREE αφορά την Ιταλία και την Ισπανία, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών της Μεσογείου. Στο διαδυκτιακό συνέδριο παρευρέθησαν ακαδημαϊκοί από τις δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίοι μοιράστηκαν τις δικές τους διαπιστώσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας για το φιλόδοξο πρότζεκτ.

Τα χρήσιμα συμπεράσματα του διαδικτυακού συνεδρίου τίθενται υπόψιν των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι καλούνται να ενσωματώσουν κίνητρα στην ΚΑΠ για την παροχή των ανωτέρω οικοσυστημικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης αγροπεριβαλλοντικής στρατηγικής.

 

Αναλυτική παρουσίαση των αποκαλυπτικών δεδομένων του συνεδρίου θα γίνει στο προσεχές φύλλο της “ΥΧ” την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.