Έρχεται κυβερνητική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 18.000 αγροτών

Μείωση κόστους παραγωγής, μεγάλα αρδευτικά έργα και προκηρύξεις προγραμμάτων στο «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
06/09/2024
5' διάβασμα
erchetai-kyvernitiki-rythmisi-gia-ta-kokkina-daneia-700-synetairismon-kai-18-000-agroton-331346

Οι ενέργειες της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο, τη διαχείριση του νερού και συγκεκριμένα τα μεγάλα αρδευτικά έργα αναμένεται να είναι μερικά από τα βασικά σημεία για τον πρωτογενή τομέα στα οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο, Σάββατο (7/9), στην κεντρική ομιλία του στην τελετή έναρξης της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Μάλιστα, πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει ότι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη έρχεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των συνεταιρισμών και αγροτών (αφορά περίπου 700 συνεταιρισμούς και περίπου 18.000 αγρότες).

Στο επίκεντρο η μείωση του κόστους παραγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει στην ομιλία του τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ειδικότερα τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμόδιων υπουργείων για το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αναφορά στις προκηρύξεις που θα βγουν στον «αέρα» το φθινόπωρο και αφορούν την αγροτική οδοποιία (65 εκατ. ευρώ), τη μεταποίηση (135 εκατ. ευρώ), τα βιολογικά (288 εκατ. ευρώ) και τους νέους αγρότες (410 εκατ. ευρώ)

Πιο αναλυτικά, θα αναφερθεί στην αυτόματη ένταξη των αγροτών και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», που προβλέπει φθηνότερες χρεώσεις στο ρεύμα (με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου στη Βουλή). Επίσης, ο πρωθυπουργός θα σταθεί στην ομιλία του στο πρόσφατο νομοσχέδιο που έφερε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει, μεταξύ άλλων, μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ και ισόποσο όφελος για τους αγρότες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αναφορά στις προκηρύξεις που θα βγουν στον «αέρα» το φθινόπωρο και αφορούν την αγροτική οδοποιία (65 εκατ. ευρώ), τη μεταποίηση (135 εκατ. ευρώ), τα βιολογικά (288 εκατ. ευρώ) και τους νέους αγρότες (410 εκατ. ευρώ).

Έμφαση στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να επισημάνει στην ομιλία του τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στα έργα διαχείρισης νερού, με αναφορά σε μεγάλα αρδευτικά έργα, η κατασκευή των οποίων θα «τρέξει» από το ΥΠΑΑΤ μέσω έργων ΣΔΙΤ, που καλύπτουν τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων της χώρας.

Τα έργα αυτά, μεταξύ άλλων, αφορούν την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών, τεχνητών λιμνών και άλλων επενδύσεων που σχετίζονται με τη γεωργία, τη διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Η νομοθετική ρύθμιση που «τρέχει» η κυβέρνηση για να δοθεί λύση στα «κόκκινα» δάνεια συνεταιρισμών και αγροτών, ένα χρόνιο πρόβλημα που αποτελεί «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 700 συνεταιρισμοί έχουν στην «πλάτη» τους «κόκκινα» δάνεια παλαιών ετών, με αποτέλεσμα τεράστιες εγκαταστάσεις που διαθέτουν να είναι δεσμευμένες και να μην μπορούν να αξιοποιηθούν, παραμένοντας ανεκμετάλλευτες. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 αγρότες (ανάμεσά τους και πρώην στελέχη διοικήσεων ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.) παραμένουν με τη «θηλιά» δανείων του παρελθόντος, τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκπρόσωπος της εταιρείας «PQH» (Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής τραπεζικών ιδρυμάτων), εκπρόσωποι τραπεζών κ.ά.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης, ώστε να ρυθμιστούν τα λιμνάζοντα «κόκκινα» δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών και ήδη προχωρούν οι διαδικασίες από το επιτελείο του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια –που αναμένεται να δώσει ανακούφιση στον αγροτικό κόσμο– πιθανώς θα κατατεθεί ως τροπολογία σε ένα από τα κυβερνητικά νομοσχέδια, που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος του μήνα.