Έρευνα για τις θαυματουργές ουσίες στο μέλι Ολύμπου

Έρευνα για τις θαυματουργές ουσίες στο μέλι Ολύμπου

Στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηριών προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με τον επίκουρο καθηγητή, Δημήτρη Μόσιαλο. Η συγκεκριμένη εργασία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2010, όταν ο καθηγητής ξεκίνησε να εξετάζει και να συγκρίνει την αντιβακτηριδιακή δράση ελληνικών μελιών, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο το μέλι Manuka και η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τώρα με το νέο πρόγραμμα. Το Manuka παράγεται από ενδημικό φυτό της Νέας Ζηλανδίας και έχει ακριβή εμπορική τιμή, καθώς τα 250 γραμμάρια του πωλούνται έναντι 54 ευρώ. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο (π.χ. επούλωση πληγών) από την αρχαιότητα, αλλά, την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, έχει αναζωπυρωθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Στόχος η διαφοροποίηση

Ο βασικός λόγος των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει το μέλι Ολύμπου είναι η γειτνίαση του με τα αρωματικά φυτά που αναπτύσσονται στην ελασσονίτικη πλαγιά του, όπως ρίγανη, τσάι κ.ά. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια πολλοί μελισσοκόμοι φυτεύουν δίπλα από τις μελισσοκομικές τους κυψέλες αρωματικά φυτά. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι το μέλι Ολύμπου να διαφοροποιηθεί από την πληθώρα μελιών του ελλαδικού χώρου, αποκτώντας πιστοποίηση, η οποία σε συνδυασμό με το ιδιαίτερης βαρύτητας όνομά του, θα κάνει το προϊόν περιζήτητο στις αγορές.

  • Γιώργος Ρούστας