Ερευνητικό Πρόγραμμα AEGIS: Το παρελθόν θα δώσει τη λύση για την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή

09/08/2024
2' διάβασμα
erevnitiko-programma-aegis-to-parelthon-tha-dosei-ti-lysi-gia-tin-prosarmogi-ton-kalliergeion-stin-klimatiki-allagi-329102

Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους των καλλιεργειών, ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα Ancient Environmental Genomics Initiative for Sustainability (AEGIS) προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόστηκαν τα οικοσυστήματα και οι καλλιέργειες στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες του AEGIS ελπίζουν να βρουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αυτή η ιστορική γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των τρεχουσών γεωργικών μεθόδων και την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών καλλιεργειών. Το διεθνές έργο έχει λάβει ερευνητική επιχορήγηση 78 εκατ. ευρώ, με το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen να βρίσκεται στους συμμετέχοντες.

Βασικό συστατικό του AEGIS είναι η ίδρυση ενός παγκόσμιου κέντρου για την έρευνα του περιβαλλοντικού γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι επιστήμονες εκεί θα αναλύσουν το αρχαίο DNA από πυρήνες ιζημάτων. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες γνώσεις σχετικά με την αγροτική ιστορία και τις αντιδράσεις των οικοσυστημάτων στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών.

Έρευνα φυτών στο Wageningen

Σχετικά με το ολλανδικό πανεπιστήμιο, η συμμετοχή του Wageningen αφορά την ανάλυση πληροφοριών DNA, χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία βιοπληροφορικής. Αυτό θα βοηθήσει να ανακαλύψουν οι επιστήμονες ποια μόρια και μικρόβια υπήρχαν στο παρελθόν και ποιες ήταν οι λειτουργίες τους, καθώς στο DNA των «προγόνων» σημαντικών καλλιεργειών και των μικροβίων που ζούσαν μαζί με τα φυτά αναμένεται να βρεθούν γονίδια που βοήθησαν στην προστασία των φυτών από παθογόνα και τις μεταβολές του καιρού. Πολλά από αυτά τα αρχαία γονίδια πιθανότατα δεν είναι, πλέον, παρόντα ή ενεργά στις σύγχρονες καλλιέργειες, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των φυτών.

Άλλοι ερευνητές στο πλαίσιο του έργου θα επικεντρωθούν στη μοντελοποίηση παλαιότερων οικοσυστημάτων. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν ποιοι συνδυασμοί φυτικών ειδών και μικροοργανισμών σχημάτισαν τα πιο βιώσιμα οικοσυστήματα στο παρελθόν. Αυτή η γνώση μπορεί να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν συστήματα τροφίμων ανθεκτικά στο κλίμα και να βελτιώσουν τόσο τις καλλιέργειες όσο και το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.